To glass med krambamboli står på et bord foran en peis

Lag krambamboli i løpet av julestria

Et glass med krambamboli står på et bord ved siden av julepynt

Har du hørt om krambamboli? Det høres kanskje ut som et tulleord, men det er det altså ikke. Det er en alkoholholdig tedrikk som kan minne litt om gløgg, og som derfor er perfekt å drikke i løpet av adventstida!

Krambamboli – noen ganger også stavet krambambuli og krambambula – er en tedrikk som har røtter fra Øst-Europa. Nøyaktig hvor den opprinnelig kommer fra, er imidlertid usikkert – noen kilder sier Hviterussland, mens andre kilder sier Tyskland og Polen. Navnet kommer fra gammelhøytysk, et språk som ble brukt mellom 750 og 1050, og er antageligvis en sammensetning av ordene Kranawitu eller chranawita og Blamp. Betydningen er noe som «alkoholholdig drikk med einer».

Oppskrift på krambamboli

Det finnes flere oppskrifter på krambamboli. I denne varianten skal man sette fyr på konjakken slik at sukkerbitene smelter. Det er derfor viktig å bruke en sil som tåler varme, og være forsiktig slik at man ikke brenner seg!

Oppskriften gir nok til 10 porsjoner.

Ingredienser

  • 1,5 liter vann
  • 3 ss svart te
  • 1 flaske rødvin
  • 1 sitron, saft og skall
  • 0,5 ts kanel
  • 250 gram sukkerbiter
  • 2,5 dl konjakk

Fremgangsmåte

  1. Ha tebladene i en forvarmet kanne. Kok opp vannet, og hell over tebladene. La trekke i 5 minutter.
  2. Varm opp rødvin, sitronsaft, revet sitronskall og kanel i en liten kjele.
  3. Sil teen over i rødvinen.
  4. Sett den varme kjelen et egnet sted. Legg sukkerbitene i en sil, og hold den over kjelen.
  5. Hell konjakk på sukkerbitene, og tenn på. Vær forsiktig slik at du ikke brenner deg!
  6. Når sukkeret har smeltet og rent ned i krambambolien, er den ferdig.
  7. Server umiddelbart i glass som tåler varme!

Alle foto: Colourbox.com