En kopp med kamillete med en sitronskive står på en trebenk

7 tetyper som lindrer sår hals

Enkelte tetyper har betennelsesdempende egenskaper.
En kopp med kamillete med en sitronskive står på en trebenk

Når man er syk, er det viktig å få i seg nok væske. Og dersom man har sår hals, kan varm drikke lindre ubehaget. Da er te et ypperlig valg. Noen tetyper er imidlertid bedre enn andre; her får du vite hvilke!

Det er riktignok verdt å merke seg at te ikke fungerer som medisin mot alvorlige sykdommer. Likevel er te rikt på blant annet antioksidanter, som kan bidra til å bekjempe forkjølelser og enkelte andre virusinfeksjoner. Samtidig er en del tetyper betennelsesdempende. Te kan derfor lindre en del symptomer ved å redusere smerte og irritasjon. Ved å tilsette honning i teen får man enda bedre effekt ved sår hals, ettersom honning er antibakterielt og legger seg som et beskyttende «lag» i halsen.

1. Kamillete

Kamille er kjent for å ha både høyt innhold av antioksidanter og betennelsesdempende egenskaper. Dette gjør at teen reduserer hevelse og reparerer vev. Kamillete kan også redusere eventuell hoste, ettersom det er et krampestillende middel. Og er man tett i nesa, kan kamilledamp bidra til å åpne luftveiene.

2. Sitronte

Sitroner er proppfulle av vitamin C, som gir immunforsvaret en skikkelig boost. Sitronte kan derfor bidra til å bekjempe forkjølelser. Ved å tilsette honning i teen vil man få ekstra lindring for sår hals.

3. Grønn te

Grønn te er kjent for å være svært sunn. Den har høyt innhold av både antioksidanter, aminosyrer, vitaminer og mineraler. Dette gjør at den er svært betennelsesdempende. Studier viser også at dersom man gurgler grønn te, kan det lindre sår hals.

4. Gurkemeiete

Gurkemeie har lang historie som et betennelsesdempende middel i sørasiatiske land. Gurkemeie har nemlig høyt innhold av antioksidanter, og har betennelsesdempende og antiseptiske egenskaper. Man kan enten lage gurkemeiete med teposer, eller trekke malt gurkemeie i kokende vann før teen siles.

5. Peppermyntete

Peppermynte inneholder mentol, som er et effektivt middel for å redusere hevelser og smerte. Peppermyntete har også en positiv effekt på fordøyelsessystemet.

6. Svart te

Føler man seg ikke bra, kan man vurdere å droppe morgenkaffen til fordel for en kopp med svart te. Svart te inneholder også koffein, og vil derfor bidra med energi. Samtidig er teen rik på tanniner, som både reduserer hevelse og lindrer sår hals. Det anbefales også å gurgle svart te for å redusere betennelse.

7. Ingefærte

Ingefær har både antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å bekjempe sykdom og lindre sår hals. Har man feber, kan også ingefær bidra til å senke kroppstemperaturen. Ønsker man å øke teens antibakterielle effekt, kan man tilsette litt kanel, honning og sitron. Man kan enten bruke teposer, eller la nymalt ingefær trekke i kokende vann før man siler teen.

Alle foto: Colourbox.com