To hender strekker seg etter hver sin kopp med kaffe og te

Te slår kaffe – i alle fall når det gjelder konsum

På verdensbasis drikkes det dobbelt så mye te som kaffe!
To personer holder opp en kopp hver med te foran Hagia Sophia-katedralen i Tyrkia

Hver eneste dag konsumeres rundt 5 milliarder kopper te i verden, noe som gjør drikken til den nest mest konsumerte drikkevaren etter vann. Det er betydelig mer enn kaffekonsumet i verden; det drikkes nemlig «bare» 2 milliarder kopper kaffe om dagen.

Ikke overraskende drikker engelskmenn mye te. Her drikkes det 100 millioner kopper daglig. Men kaffekonsumet har økt betydelig de siste årene, og det britiske kaffeforbruket er estimert til 98 millioner kopper om dagen. Et interessant særtrekk ved det britiske tekonsumet er imidlertid at te ser ut til å øke i popularitet blant unge briter, som blant annet oppgir at god smak og kos er viktige grunner til å unne seg en kopp te.

Stor produsent, stor forbruker

Mange tror kanskje at engelskmenn har det høyeste tekonsumet i verden, men det er feil. For eksempel forbruker irene rundt 0,23 kilo mer te enn engelskmennene. Forskjellen er omtrent like mye som det hver og én av oss nordmenn forbruker årlig.

Det er likevel ikke irene som troner på toppen av denne statistikken; det gjør nemlig Tyrkia, som har et årlig forbruk på hele 3,16 kilo pr. capita! Det betyr at Tyrkia, som også produserer te, trenger å importere mye te fra andre produsentland.

Et land som forbruker store mengder te, men som ikke kommer så høyt opp på denne statistikken av ulike grunner, er India. Årlig produseres rundt 900 000 tonn te i India, og rundt 70 prosent av denne avlingen går til innenlands forbruk. I tillegg har India lang tradisjon for å bruke store mengder urtete, blant annet basert på mynte, kardemomme, ingefær, pepper og lakrisrot. Dette teller ikke med i statistikken, men et forsiktig anslag sier at forbruket av tradisjonell te ligger på i overkant av 1 kilo, altså fire ganger så høyt som i Norge.

India produserer også betydelige mengder kaffe, men forbruket av kaffe er minimalt i dette markedet – i alle fall om man sammenligner med kaffedrikkende nasjoner, som for eksempel Norge. I India ligger det årlige kaffeforbruket pr. capita på rundt 0,12 kilo. I Norge er dette tallet 9,9 kilo!

Selv om kaffekonsumet i Norge og de andre skandinaviske landene er høyt, og teforbruket relativt lavt, er likevel forbruket av te ellers i verden betydelig høyere – faktisk er det mer enn dobbelt så høyt!

Alle foto: Colourbox.com