En porsjonskake med smak av matcha står på en tallerken

Slik bruker du te i matlaging

Te kan brukes til så mangt!
En rullekake med smak av matcha ligger på en tallerken

Ingenting er som en god kopp te, mener mange. Vi i What’s the Tea skal ikke motsi det! Men te er også mer enn bare gode smaksopplevelser i en kopp. Te kan nemlig også brukes i matlaging.

Som de fleste tedrikkere kjenner til, finnes det mange typer te, og med det også mange ulike smaksopplevelser som te kan gi. Tenk bare på forskjellen mellom en kopp brygget på mørk og bitter te fra for eksempel Georgia, og en kopp hvit te trukket på bladspirer fra India! Dette smaksspekteret kan utnyttes også i matlaging.

Gode aromaer

De fine smaksnyansene i ulike typer te kan du også ha glede av i matlaging på ulike måter. Du kan for eksempel kombinere te når du koker ris, bulgur eller quinoa. Enkelt er det også! Legg en tepose med ønsket te, for eksempel Twinings Earl Grey, sammen med det du koker i noen minutter før tilberedningen er ferdig. Dette kan gi en utrolig fin smak som kan kombineres med både fisk, kjøtt og fugl.

Skal du dampe fisk eller grønnsaker, kan du også tilsette te for å få frem de gode te-aromaene i smaken. Det kan gi en spennende smaksdimensjon.

Du kan også få frem de gode aromaene i ulike typer te gjennom å varme opp te sammen med smør eller olje i en panne. Denne blandingen kan brukes til å steke kjøtt eller fisk med, eller du kan bruke den som dressing.

Marinader og sauser

De gode aromaene i te egner seg også utmerket til å brukes i marinader. En måte å gjøre dette på er å blande malt te sammen med ulike kryddere – alt etter hva du ønsker å marinere. Denne blandingen røres ut i vin, olje, soyasaus eller yoghurt, og vips! så har du en marinade. Tilsett også gjerne litt løk og hvitløk etter smak.

Det samme gjelder for oppskrifter der du bruker vann eller buljong. Erstatt vann eller buljong med te! Resultatet kan overraske deg.

En annen måte å bruke te på når det gjelder mat, er å lage et uttrekk eller en infusjon hvor du bløtlegger teposer eller løs te. Sil fra løse blader, og bruk uttrekket som en base for eksempel når du lager sauser.

Nydelig i dessert

Har du laget en infusjon av te, kan denne basen også benyttes når du baker eller lager desserter. Te er for eksempel en utmerket ingrediens både i sorbeter og kremer.

Matcha-pulver er også ypperlig å bruke til ulike desserter – hva med å for eksempel lage en matcha-tiramisu, matcha-iskrem eller matcha-kake? Her er det bare å prøve seg frem!

Alle foto: Colourbox.com