Et glass med grønn te og teblader står på et bord

Tasseografi: Slik spår du i tekopper!

Hva vil fremtiden bringe?
Et glass med grønn te og teblader står på et bord
Alle foto: Colourbox.com

Slikt tull tror du ikke på, sier du kanskje … men det å spå i tekopper har lange tradisjoner, og er ikke forbeholdt heksene og trollmennene i Harry Potter-universet. Det kan også være svært morsomt! Det har fått sitt eget navn, tasseografi, som for øvrig også er betegnelsen på det å spå i kaffegrut.

Kineserne begynte med tasseografi lenge før teen kom til Europa. Det tok imidlertid ikke lang tid før det å spå ved hjelp av te også ble en populær aktivitet i Europa, etter hvert som det ble et vanlig nytelsesmiddel på 1600-tallet. Men hvordan i all verden gjør man dette?

Figurer og symboler i tasseografi

Det er selvfølgelig ulike måter å gjennomføre tasseografi på, men her beskriver vi en vanlig – og enkel – fremgangsmåte.

Det første du må gjøre, er å trekke en kopp te. Du må bruke te i løsvekt, ikke teposer, og du skal ikke sile vekk tebladene! Det er nemlig fragmentene av tebladene som etter hvert skal gi deg spådommene du finner i koppen. Bruk en hvit tekopp med hank og smal bunn, og sider som vier seg ut.

La teen trekke i noen minutter, og nyt smaken av teen til det er ca. ½ centimeter igjen til bunnen. Løft så koppen med venstre hånd, beveg den i sirkel tre ganger, og snu koppen på asjetten. Når du igjen snur koppen, vil det være teblader på innsiden av koppen. Det er de figurene eller mønstrene som da fremkommer som blir gjenstand for tolkningen.

Uventede nyheter, kjærlighet og økonomi

Og hvordan skal man så tolke det som fremkommer? Drevne tespåere er opptatt av at man skal bruke intuisjonen sin. Symbolene skal tale for seg selv. Men det kan likevel være greit å få noen råtips.

Ser du en fisk, har du hell i vente. Er tebladene mer eggformet, er det også gode nyheter. Hestesko betyr – ikke uventet – lykke, og det samme gjør et kløverformet symbol. Mynter betyr penger på vei, mens en ravn indikerer dårlige nyheter. Det gjør også blekksprut, mens en ballong betyr slutten på dine bekymringer. Rose, skje og skjell er også positivt. Her er det altså mange muligheter!

Det anbefales imidlertid at man ikke spår seg selv. La andre ta seg av det. Og har du lyst til å lære mer om hva andre figurer og symboler betyr i tasseografiens verden, finner du mange tips på ulike nettsider.

Alle foto: Colourbox.com