Vi i What’s the Tea har vært på besøk i flaggskipbutikken til Twinings i London. Der var vi så heldige å få møte og drikke te med selveste Stephen Twining.
Stephen Twining er 10. generasjon Twining, og er sentral i arbeidet som gjøres i Twinings. Han er også en av Twinings sine såkalte ‘Master Blenders’. Vi fikk delta på en privat tesmaking med ham, og han delte noen gode tetips med oss – som vi nå skal dele med dere!
- Les også: Praktisk kunnskap fra en tesommelier
- Les også: Alt du behøver å vite om å brygge te i løsvekt
Tesmaking med Stephen Twining
Noe av det første Stephen Twining trekker frem, er at vannet må ha riktig temperatur.
– Ulike tetyper krever ulike temperaturer på vannet, sier han. – Mens man kan bruke kokende, eller tilnærmet kokende, vann til svart te og urteer, må vannet ha en noe lavere temperatur ved for eksempel oolong. Her kan man koke opp vannet, og deretter vente en liten stund. Og ved grønn og hvit te skal vannet være enda litt kjøligere. Og husk å alltid bruke friskt vann!
Han understreker også at man skal være påpasselig med teens trekketid.
– Noe jeg ofte observerer, er at folk heller vann i koppen og gir teposen en ‘jolly good jiggle’ før de fjerner den. Men dette er absolutt ikke riktig fremgangsmåte! Da vil du bare få en kopp med farget vann, sier han og ser nesten fortvilet ut. – Te trenger tid på å gi fra seg alle de gode smakene. Gir du teen nok tid, vil resultatet bli bra.
Hva som er riktig trekketid, avhenger blant annet av størrelsen på bladene.
– Dette er spesielt viktig når man brygger te i løsvekt. Store teblader krever nødvendigvis lengre trekketid enn små blader, sier Stephen Twining. – En grei tommelfingerregel er at små blader bør trekke i 3–4 minutter, mens store blader kan behøve mer enn 5 minutter. Men dette kommer også an på hva slags type te du brygger.
- Les også: Bryggeguide: Slik brygger du grønn te
- Les også: Bryggeguide: Slik brygger du svart te
- Les også: Bryggeguide: Slik brygger du hvit te
- Les også: Bryggeguide: Slik brygger du oolong-te
Likevel er det også andre faktorer som påvirker teens smak.
– Husk at teens smaksstyrke også avhenger av forholdet mellom vann og te! Er teen for svak, må du bruke mer te. Dersom smaken er for sterk, kan du imidlertid tilsette litt kokende vann etter at teen er ferdigtrukket. Det er derfor bedre å bruke litt for mye te enn litt for lite.
Stephen Twining forteller at han elsker iste. Hans fremgangsmåte for å lage iste er enkel, men smakfull.
– Lag te på vanlig måte, men lag den dobbelt så sterk som du pleier. Deretter tilsetter du isbiter tilsvarende den resterende mengden vann, sier han. – Eventuelt kan du bruke isbiter laget av te. Da slipper du at teen vannes ut!
- Les også: Bryggeguide: Slik lager du iste!
- Les også: Forfriskende og enkel iste med sitron
«Tre regler for tedrikking»
– Regel nummer 1 er at du skal drikke den teen du har lyst på, når du har lyst på den. Regel nummer 2 er at du ikke skal bruke sukker i teen. Regel nummer 3 er at dersom du har lyst på sukker i teen, skal du ta en titt på regel nummer 1 igjen, avslutter Stephen Twining og ler.
- Les også: 7 tips for å brygge bedre te
Alle foto: Sjo og Floyd