En tibetansk munk lager tradisjonell smør-te

Kan det friste med en kopp smør-te?

Kraftig kost fra Tibet.
En blokk med smør ligger på en skjærefjøl

Hva i all verden er smør-te, spør du kanskje? Forklaringen er særdeles enkel; det er te med smør – og litt salt. Om du måtte tro at dette er en moderne dille, kan vi forsikre deg om at smør-te er en eldgammel spesialitet – i alle fall i Tibet.

Smør-te, som kalles po cha på tibetansk, drikkes hyppig av de aller fleste tibetanere, unge som gamle. Det forekommer også en viss bruk av denne spesialiteten i Nepal, Bhutan og deler av Mongolia.

Yak-melk

I reisehåndbøker som tar for seg Tibet, sies det gjerne at denne spesialiteten «krever en viss tilvenning» … og det er kraftig kost. Det brukes som regel sort te sammen med rikelige mengder smør produsert av Yak-melk, som inneholder langt mer fett enn norsk helmelk. I tillegg tilsettes en passende mengde salt. 

Praktisk og nærende

Denne drikken kan kanskje virke lite fristende, men den er uhyre næringsrik og gir kroppen tilgang på energi raskt. Det er en fordel i et fjelland som Tibet, hvor kulde, mye vind og tynn luft utsetter kroppen for store påkjenninger. I tillegg kreves det mye energi for å ferdes i bratte fjellsider.

Enkelte helseguruer har også fått opp øynene for denne tibetanske spesialiteten, og har laget sine egne varianter. En av de mer vellykkede og populære variantene går under navnet «bullet proof» – eller smørkaffe. Her er nemlig teen byttet ut med kaffe. Kaffe sammen med smør skal visstnok gi en rekke fordeler; blant annet mener noen at smøret bidrar til å gi et jevnere opptak av koffein i kroppen, noe som styrker våre kognitive ferdigheter.

Om smør-te gir en bedre smaksopplevelse enn smør-kaffe, skal vi ikke spekulere i. Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at begge variantene gir en smaksopplevelse utenom det vanlige.

Alle foto: Colourbox.com