En kopp te står ved siden av en åpen skuff med sjokolade

Slik kombinerer du te og sjokolade

En lite fat med sjokolade står på en blå duk

Visste du at te og sjokolade er en himmelsk kombinasjon? Mens noen tetyper passer godt til mild og søt melkesjokolade, passer andre bedre til kraftig og bitter mørk sjokolade. Man får derfor den beste smaksopplevelsen om man klarer å finne de riktige kombinasjonene mellom te og sjokolade. Her får du en oversikt over hva slags te som passer med ulik sjokolade! 

Te og sjokolade har en rekke likheter. Det finnes utallige varianter av begge to, som alle har særegne smaker og aromaer som avhenger av terroir og behandlingsmetode. Spiser man sjokolade til en kopp te, vil man kunne oppleve at smaksprofilen endrer seg fullstendig.

Hensikten med å kombinere te og sjokolade er selvsagt å få frem de beste smakene fra begge, slik at man kan nyte en helt ny smaksopplevelse. Det beste resultatet får man hvis man ikke bruker tilsetninger i teen.

En kopp te står på et brett ved siden av sjokolade og en bok

Te og melkesjokolade

Melkesjokolade er en norsk favoritt. Hvem kan vel takke nei til en slik en gul plate? Siden melkesjokoladen er både mild og søt, passer den godt til svarte teer rik og kremet smaksprofil, samt teblends med krydder og frukt, lett tørrhet og naturlig sødme. Tommelfingerregelen er enkel: Egner teen seg til å drikke med melk, passer den også til melkesjokolade!

Teer som passer ekstra godt med melkesjokolade:

 • Earl Grey
  Dette er en svart te som er tilsatt bergamottolje, en type appelsin. Er du glad i appelsinsjokolade, kommer du også til å like denne kombinasjonen!

 • English breakfast
  Dette er en kraftig og rik te. En del English breakfast-varianter har også innslag av sjokolade, noe som gjør at de passer perfekt til melkesjokolade.

 • Chai-te
  Det er kanskje ingen overraskelse at chai-te er på denne listen. Den kraftige og krydrede teen passer nemlig perfekt til fyldig melkesjokolade. Lag deg gjerne en chai latte, og tilpass sødmen etter hvor søt melkesjokoladen er!

 • Sencha
  Sencha er nok den mest overraskende teen på denne listen, ettersom det er en japansk grønn te. Teen er kraftig, med en frisk og vegetabilsk smaksprofil og en lett tørrhet. Den passer utrolig godt sammen med en mindre søt melkesjokolade! Sjokoladen vil nemlig få frem en helt unik sødme i teens ettersmak.

 • Darjeeling
  Darjeeling-te er en kraftig svart te som egner seg ypperlig med melkesjokolade. Pass imidlertid på at teen ikke blir overekstrahert. Bruk gjerne litt kjøligere vann enn du vanligvis gjør, og velg en melkesjokolade som har en god balanse mellom sødme og kakao.
Tre konfektsjokolader ligger på et svart underlad ved siden av mynteblader

Te og mørk sjokolade

Mørk sjokolade har et høyt innhold av kakao, og er derfor vesentlig bitrere og mindre søt enn melkesjokolade. Denne sjokoladen passer derfor best med kraftige og gjerne røykpregede teer, gjerne svarte teer eller mørke oolong-teer.

Disse teene passer ekstra godt med mørk sjokolade:

 • Earl Grey
  Earl Grey passer like godt til mørk sjokolade som til melkesjokolade. Det er imidlertid lurt å velge en kraftigere Earl Grey som kun er tilsatt aroma av bergamott.

 • Ceylon-te
  Svart Ceylon-te kommer fra Sri Lanka, og den har gjerne en kraftig bitterhet som passer ypperlig til den bitre sjokoladen. Ceylon-te er likevel gjerne friskere og lettere enn Assam-te, og har gjerne et floralt preg som smaker nydelig sammen med mørk sjokolade, appelsiner og dadler.

 • Pu’erh
  Pu’erh er en fermentert te fra Kina. Den har en dyp og rik smaksprofil med lite bitterhet og en lett sødme, noe som gjør den perfekt til mørk sjokolade.

 • Mørk oolong
  Mørke oolong-varianter passer også godt til mørk sjokolade, ettersom de kan minne om svart te. Disse har kraftig nok smaksprofil til at de ikke overdøves av den kraftige sjokoladen, men er likevel lette nok til at smaksløkene ikke blir overveldet når man kombinerer de to.

 • Mynte-te
  Sjokolade med mynte er en klassiker av en grunn! Mynte-te er derfor den perfekte urteteen å nyte til mørk sjokolade, ettersom den er forfriskende og søt, og balanserer ut sjokoladens bitterhet.

 • Les også: Plantesykdom gjorde Sri Lanka til en viktig produsent av Ceylon-te
 • Les også: Alt du trenger å vite om pu’erh-te
Et glass med matcha latte står ved siden av en bolle med hvit sjokolade

Te og hvit sjokolade

Hvit sjokolade er teknisk sett ikke «sjokolade» i det hele tatt, ettersom det ikke inneholder kakao, kun kakaosmør. Den er derfor veldig søt, og har null bitterhet. Den beste teen å drikke sammen med hvit sjokolade er derfor te med middels tørrhet, som gjerne har noter av tørket gress, krydder, blomster eller røyk.

Hvit sjokolade med mindre sødme passer godt med både grønne og hvite teer som er milde og lette. Søtere sjokolade passer derimot godt med kraftigere grønne teer.

Teer som passer godt med hvit sjokolade:

 • Jasmin-te
  Jasmin-te er en tradisjonell kinesisk grønn te, som har en subtil smak av blomster. Den er både mild og fyldig. Velg gjerne en kraftig jasmin-te med mye tørrhet til hvit sjokolade!

 • Matcha
  Det japanske pulveret har en kraftig vegetabilsk smak. Matcha er derfor en te som passer nydelig sammen med den milde og søte smaken som hvit sjokolade har.

 • Masala chai
  Masala chai er svart te som brygges sammen med en rekke kryddere. Det finnes også varianter med rooibos-base i stedet for svart te. Begge disse variantene passer godt med hvit sjokolade! Velg gjerne de tetypene med kraftigst krydder.

 • Hojicha
  Hojicha er en røkt, grønn te fra Japan. Den er svært lett, men har samtidig en karamellaktig sødme som passer godt med hvit sjokolade.

 • Pai mu tan
  Dette er en nok en av de mest kjente hvite teene som finnes. Den kommer fra Kina, og er ren og delikat med en søt og floral smak. Den er svært lett, men likevel kraftig nok til at den klarer å matche og fremheve den søte smaken til sjokoladen.

 • Lyse oolong-teer
  Lyse oolong-teer kan minne litt om grønn te, men har gjerne noe mer sødme og mindre vegetabilsk smak. Hvit sjokolade passer spesielt godt med lyse oolong-teer som har noter av nøtter og røyk.

Kilde: simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com