Illustrasjon av tekopper som balanserer på en tekanne

11 kjente, fiktive tedrikkere

Hva har Dr. Who, Elizabeth Bennet og Ole Brumm til felles?
Vannmaling av en kopp med te som står på en åpen bok

Det finnes mennesker som liker te, mennesker som elsker te og mennesker som ikke fungerer dersom de ikke får sin daglige dose med te. Derfor bringes te selvsagt også inn i populærkultur, og vi finner en rekke fiktive karakterer som elsker te – på lik linje med skaperne deres.

Selv om det finnes et hav av fiktive tedrikkere, som alle fortjener å nevnes, har vi vært nødt til å begrense oss til et lite utvalg. Hvor mange av disse kjente du til fra før av? Og hvilke fiktive tedrikkere var det som først dukket opp i dine tanker?

1. Den gale hattemakeren (Alice i Eventyrland)

Når man snakker om fiktive tedrikkere, kan man selvsagt ikke unngå å nevne Den gale hattemakeren fra Alice i Eventyrland. Dette var opprinnelig en barnebok skrevet av Lewis Carroll i 1865, men de fleste kjenner nok historien fra Disney-tegnefilmen som kom i 1951.

Alice møter Den gale hattemakeren når hun snubler over et teselskap han holder for noen venner. Hattemakeren forklarer at tiden står stille og at klokken alltid er 18:00 – altså tetid. Teselskapet er ganske så kaotisk, og Alice bestemmer seg raskt for å forlate selskapet. Det betyr imidlertid ikke at teselskapet opphører, og hattemakeren og vennene hans fortsetter festen.

2. Elizabeth Bennet (Stolthet og fordom)

Elizabeth Bennet er hovedpersonen i boka Stolhet og fordom skrevet av Jane Austen, utgitt i 1813. Te og tetradisjoner er selvsagt en viktig del av livet til Lizzie og søstrene hennes, ettersom handlingen er satt til England på samme tidspunkt som boka kom ut. I boka drikkes det te ved 15 ulike anledninger, og Mrs. Bennet blir stadig vekk beskrevet som at hun nipper til løvetann-te for å hjelpe mot sine mystiske plager og for å roe nervene sine.

For å understreke viktigheten av te: Når den uforglemmelige Mr. Collins dukker opp, er det spesielt én ting han trekker frem som vil regnes som den største ære – nemlig å drikke te med lady Catherine. Søstrene blir imidlertid ikke spesielt gira over tanken på å drikke te med lady Catherine; den beste tegjesten de kan tenke seg, er nemlig Mr. Bingley, og utsagnet «Mr. Bingley kommer til te!» har blitt gjentatt utallige ganger gjennom årene.

3. Jean-Luc Picard (Star Trek)

Star Trek er en av de største science fiction-franchisene gjennom historien. Kaptein Jean-Luc Picard, spilt av sir Patrick Stewart, reiste lysår etter lysår med mannskapet sitt på romskipet USS Enterprise, og han fant trygghet i nettopp den komforten som en kopp med god te gir.

Gjennom hele serien bestiller han te på den samme måten: «Tea, Earl Grey, hot». Denne replikken ble så berømt at sir Patrick Stewart på et tidspunkt måtte late som at han ikke likte Earl Grey, fordi ivrige fans overøste ham med teen.

En romstasjon med utsikt over jordkloden

4. Doktoren (Dr. Who)

En annen sci-fi-serie som må nevnes i forbindelse med te, er Dr. Who. Den tidsreisende doktoren har så langt hatt 14 ulike inkarnasjoner, og hver eneste versjon av doktoren har en ekstrem takknemlighet for te.

Den femte doktoren, spilt av Peter Davison, beskrev te som «en skadelig infusjon av orientalske blader som inneholder en høy prosentandel giftig syre» som han likte, og i serien har te blitt brukt som alt fra beroligende middel til et middel som forhindrer krig. I Dr. Who-universet har te også en helbredende kraft, og nytes i mange ulike varianter – blant annet Darjeeling, lapsang souchong, Earl Grey og te med yaksmør.

5. Ole Brumm (Ole Brumm)

Når man tenker på Ole Brumm, tenker man nok først på ‘honning’. Men selv om honning selvsagt er den lille bjørnens favoritt, setter både han og vennene hans i Hundremeterskogen svært stor pris på et godt teselskap – og teen nytes gjerne sammen med god mat.

Ole Brumm drikker te fra frokost til middag, og noen ganger enda seinere. Han setter pris på den beroligende effekten en kopp te har, og selvsagt også at det er noe man kan bruke honning i. Som Nasse Nøff sier: Te er den eneste tingen, ved siden av honning, som alltid får Ole Brumm til å føle seg som Ole Brumm igjen.

6. Sherlock Holmes (Sherlock Holmes)

Verdens kanskje mest berømte detektiv, Sherlock Holmes, ble skapt av sir Arthur Conan Doyle i 1887. Og som forventet i datidens England, elsket Holmes å drikke te. I alle bøker, filmer og serier om den kjente detektiven, drikker både han og hans kompanjong Dr. Watson te ved utallige anledninger. Og selv om forfatteren aldri fortalte hva slags te Sherlock foretrekker, foregår bøkene i en tidsperiode hvor lapsang souchong-te – en kraftig og røykpreget tetype – var svært populært i England. Ryktene sier derfor at det er dette som er Sherlocks favoritt-te. Dette var for øvrig også Winston Churchills favoritt!

En detektivhatt ligger på et underlag ved siden av et forstørrelsesglass

7. Enkegrevinnen av Grantham (Downton Abbey)

I enkelte samfunn er det å lage og drikke te et svært seriøst og respektert ritual. Og når det kommer til å understreke viktigheten av te i britisk kultur, er det nok ingen som gjør det like godt som dame Maggie Smith i rollen som enkegrevinnen av Grantham i den populære serien Downton Abbey, som utspiller seg i England fra 1912 til 1926.

Dette periodedramaet har flust av fiktive tedrikkere. Teritualet brukes nemlig både som en historisk belysning og for å understreke viktigheten av klasseforskjellene i datidens England, samt viktigheten av matkulturen. Enkegrevinnen bruker imidlertid te minst like mye til å få folk til å røpe hemmeligheter og sladder – eller som det heter på engelsk, to spill the tea.

8. Prinsesse Peach (Super Mario Bros.)

Når det kommer til karakterer fra videospill, er vi nødt til å trekke frem prinsesse Peach fra Super Mario Bros. Hun har nemlig en helt særegen verdsettelse for te. Hun er stadig vekk vertskap for ulike teselskaper, og i spillet Super Princess Peach som ble sluppet på Nintendo DS, fungerer te som en kraftforsterker. Når Peach må redde Mario, Luigi og Toad fra Bowsers klør, kan hun drikke en såkalt «Vibe Tea» som permanent øker kreftene hennes og gjør henne sterkere. Ikke ulikt te i virkeligheten, med andre ord.

9. Mary Poppins (Mary Poppins)

Når vi snakker om fiktive tedrikkere, må vi nesten også nevne Mary Poppins. Hun dukket først opp i barnebøkene av Pamela Travers i 1934, men karakteren er vel så kjent på grunn av Disney-filmen fra 1964, hvor hovedrollen spilles av den fantastiske dame Julie Andrews. Ikke bare var dette filmdebuten til Andrews, men hun vant også en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for innsatsen sin som den eksentriske barnepiken.

Uansett hvilken versjon av Mary Poppins man foretrekker, er det ingen tvil om at karakteren og tedrikking går hånd i hånd. Den kanskje mest berømte tescenen er når hun og Bert hopper inn i et maleri, og får servert te av en gjeng med pingvinservitører.

9. Arthur Dent (Haikerens guide til galaksen)

Haikerens guide til galaksen er en science fiction-bok skrevet av Douglas Adams. Bokas hovedperson, Arthur Dent, er på evig jakt etter den perfekte koppen med te. Den litt sære karakteren Zaphod uttaler på et tidspunkt at man kan bytte ut Arthurs hjerne med en båndopptaker som sier «hva?», «jeg skjønner ikke» og «hvor er teen?» uten at man vil merke forskjellen.

Når alt kommer til alt, kan vi imidlertid ikke klandre Arthur – vi ville også ønsket oss en kopp med beroligende te dersom jorda plutselig ble ødelagt fordi det bygges en motorvei gjennom verdensrommet, og vi ble tvunget til å suse gjennom verdensrommets uendelige mysterier.

En rund dør inn til et hobbithull i Hobbiton

11. Hobbitene (Hobbiten og Ringenes herre)

Avslutningsvis vil vi trekke frem hobbitene fra bøkene Hobbiten og Ringenes herre av J.R.R. Tolkien som noen svært ivrige fiktive tedrikkere. Hobbiter ligner på mennesker, men de er mye lavere; de blir bare mellom 1 og 1,2 meter høye. De er et fredsommelig folk som kanskje er mest kjent for alle måltidene de spiser: frokost, frokost nummer to, brunsj (kalt «elevenses»), lunsj, afternoon tea, middag og middag nummer to. Til mange av disse måltidene liker de også å nyte en kopp te. Og når Gandalf kommer på besøk til Bilbo i begynnelsen av Ringens brorskap, den første boka i Ringenes herre-trilogien, er det nettopp te den lille hobbiten tilbyr ham. Og han takker selvsagt ja.

Kilder: vahdam.complumdeluxe.compremiumsteap.comfoodandwine.comtheteahaus.com

Foto: Colourbox.com / Adobe Firefly