To bergamottappelsiner ligger på en skjærefjøl foran en kopp med Earl Grey-te

Historien til Earl Grey

Hvem er teen oppkalt etter?
En bergamottappelsin henger i et tre

Enten man elsker te eller ikke, er sannsynligheten stor for at man har drukket Earl Grey-te minst én gang i løpet av livet. Den er tross alt en av de mest populære tetypene som finnes. Men hva er egentlig teens historie? Og hvem er denne jarlen som teen er oppkalt etter?

Earl Grey er en type svart te med smak og aroma av bergamott – en type appelsin. Benevnelsen ‘Earl Grey’ har tradisjonelt blitt brukt om svart te laget av Twinings, men brukes nå også om både hvit og grønn te fra en rekke ulike produsenter, så lenge teen har smak av bergamott.

Hvem var Earl Grey?

Det er bred enighet om at Earl Grey er oppkalt etter Charles Grey II (1764–1845), den andre jarlen av Grey, som var statsminister i Storbritannia fra 1830 til 1834. Nøyaktig hvorfor teen er oppkalt etter ham, er imidlertid noe usikkert.

Den kanskje mest kjente historien er at en av Greys menn reddet en ung gutt fra å drukne på en reise i Kina. Guttens familie var så takknemlige at de ga ham en versjon av Earl Grey-te i gave, samt oppskriften på hvordan den skulle lages – som egentlig var en godt bevart hemmelighet. Greys mann tok deretter med seg denne teen tilbake til jarlen i England.

Om denne historien stemmer er imidlertid usikkert; Grey dro nemlig aldri til Kina, og bergamott ble ikke brukt i te i Kina på dette tidspunktet. Det var også mye vanligere med grønn te i Kina, ikke svart.

En annen versjon av historien sier at det var en indisk raja som ble reddet av en av Greys tjenere. Denne gangen var det imidlertid ikke fra drukning, men fra en tiger.

Hvem var først ut?

Uansett om disse anekdotene stemmer eller ikke, sier uansett historien at Charles Grey likte teen så godt at han i 1931 ba Twinings om å reprodusere teen slik at hele folket kunne nyte den. Twinings sin versjon av Earl Grey lages med en blanding av kinesisk te, ceylon-te, indisk darjeeling og noe Lapsang souchong, som er en kraftig og røykpreget svart te.

Det finnes også andre tehus som mener at de var først ut med å lage Earl Grey-blandingen. I 2013 ble likevel Twinings sin versjon utnevnt som den originale blandingen av Phillip Grey, den syvende jarlen av Grey. «Earl Grey» er imidlertid ikke et registrert varemerke, og det finnes derfor en rekke ulike teprodusenter som lager sine egne versjoner av den populære teen.

Kilder: wikipedia.orgfoodandwine.comtwinings.co.uk

Alle foto: Colourbox.com