Sommeren er på hell, og høstfarger og kjølig luft er rett rundt hjørnet. Men det er likevel ingen grunn til å fortvile. Høsten er nemlig den perfekte årstiden å omfavne varme kryddere på, og der er selvsagt chai-kryddermiks en favoritt. Og det kan brukes i mye mer enn bare chai-te!
Chai-kryddermiks er enkelt å lage hjemme. Vi har tidligere publisert en oppskrift på hvordan du lager dette. Og når du først har en krukke med krydder stående, så kan du enkelt bruke det i en rekke desserter!
- Les også: Hjemmelaget chai-kryddermiks
Chai-sirup
Chai-sirup er et godt utgangspunkt for å lage andre ting. Det kan brukes i diverse drikker, både varme og kalde, samt i cocktails. I tillegg kan det brukes i bakverk, kaker, iskrem … her er det bare fantasien som setter grenser!
Chai-sirup lages på samme måte som annen sirup, nemlig ved at man koker opp like mengder sukker og vann – for eksempel 1 dl sukker og 1 dl vann. I tillegg må man selvsagt tilsette chai-kryddermiks. Bruk like mye krydder som du bruker vann og sukker. Deretter koker man opp blandingen til sukkeret er fullstendig oppløst, før man avkjøler det.
Chai-boller
Kryddermiksen kan også brukes i boller! Her kan man inkorporere krydderet på flere måter. Man kan for eksempel tilsette det i selve bolledeigen, slik at selve deigen får smak av chai. Denne grunndeigen kan deretter brukes til alle typer boller, det være rosinboller, skolebrød eller klassiske hveteboller.
Det er også mulig å lage chaisnurrer – altså bruke samme fremgangsmåte som ved kanelsnurrer, men bruke chai-kryddermiks i stedet for kanel. Man får da fortsatt en god og krydret smak, men med en litt annen smaksprofil!
Chai-ostekake
Ostekake er en favoritt hos mange – den er søt, frisk og syrlig, og kan varieres i det uendelige når det kommer til smak! Og det er ingen tvil om at det smaker nydelig med en ostekake med chai-smak. Her kan man velge oppskriften til en hvilken som helst vaniljeostekake, og tilsette chai-kryddermiks i osteblandingen samtidig som man tilsetter sukker. For at ostefyllet ikke skal bli for søtt, kan det lønne seg å redusere mengden sukker og vanilje noe.
Chai-iskrem
Hjemmelaget iskrem er utrolig godt, og faktisk overraskende enkelt å lage. Man kan bruke en hvilken som helst oppskrift på vaniljeiskrem som utgangspunkt, for eksempel fra Matprat eller Tine, og tilsette chaikrydder i iskrembasen. Man kan da sløyfe vaniljesukkeret som står i oppskriften, ettersom chai-kryddermiksen inneholder vaniljesukker.
Chai-pudding
Sjokoladepudding, vaniljepudding, mandelkjernepudding … puddinger er også en sånn type dessert som kan lages i mange varianter. Det betyr at det er enkelt å lage chai-pudding. Det er ikke vanskeligere enn at man følger oppskriften til en klassisk vaniljepudding, og tilsetter chai-kryddermiks i melken når den kokes opp. Mengden vanilje og sukker kan da godt reduseres litt.
Chai-crème brûlée
Crème brûlée er en myk og smaksrik vaniljedessert med et sprøtt lag karamellisert sukker på toppen. Ønsker du å gi desserten en vri, er det svært enkelt. Du kan bruke en hvilken som helst oppskrift på crème brûlée, og så tilsette chai-kryddermiks i melkeblandingen før den kokes opp. For at desserten ikke skal bli for søt, kan det være lurt å redusere sukkermengden noe.
Chai-fudge
Du har ikke smakt ordentlig fudge før du har smakt hjemmelaget fudge! Det er nemlig helt himmelsk, og noe helt annet enn det du finner i smågodthylla. I tillegg er det svært enkelt å lage, og man kan variere smaken til det uendelige – vanilje, melkesjokolade, mørk sjokolade, hvit sjokolade, nøtter … og selvfølgelig chai. Her kan man bruke en hvilken som helst oppskrift på vaniljefudge, for eksempel fra Godt, og tilsette chai-kryddermiks sammen med de andre ingrediensene. Man kan eventuelt vurdere å redusere mengden sukker og vanilje, ettersom kryddermiksen inneholder begge disse ingrediensene.
Alle foto: Colourbox.com