Te – laget av bladene til Camellia sinensis-busken – har vært drukket i tusenvis av år. Faktisk antas det at den første teen ble drukket i Yunnan-provinsen i Kina så mye som 2000 år f.Kr. Likevel tok det lang tid før den populære drikken spredte seg verden over. Men det betydde ikke at man ikke drakk en slags type te likevel.
Et godt eksempel på dette er USA. Før teen tok turen over Atlanteren i 1640, og før Columbus oppdaget Amerika i 1492, drakk nemlig den amerikanske urbefolkningen noe som ble kalt for cassina. I dag er dette imidlertid ikke en vanlig drikk å finne, til tross for at den beskrives som svært velsmakende. Hvorfor forsvant cassina ut av bruk?
Et navn til besvær
Cassina er en form for urtete, som lages på en spesifikk kristtornart som vokser langs sørøstkysten av USA. Den har et naturlig høyt innhold av koffein, og ble på et tidspunkt drukket over hele landet. Den ble også eksportert til Europa.
Cassina kan minne litt om yerba maté, som er en annen koffeinholdig kristtornart, denne fra Sør-Amerika. Den tradisjonelle bruken, tilberedningen og smaken til cassina og yerba maté er omtrent identisk, men likevel er det altså kun sistnevnte som fortsatt drikkes i dag. Årsaken til at man sluttet å drikke cassina har ingenting å gjøre med verken drikken i seg selv eller fremveksten av te og kaffe. Det handler rett og slett om lingvistikk.
Da cassina ble eksportert til Europa, gikk den under en rekke ulike navn, blant annet yaupon-te – som fortsatt er det vanligste – Carolina-te, Sørhavs-te, appalachina og svart drikke. Det var imidlertid ikke før den britiske botanisten William Aiton kom på banen at problemene dukket opp. Han gav nemlig planten det vitenskapelige navnet Ilex vomitoria. Ilex refererer til kristtornarten, mens vomitoria betyr noe i retning «som får deg til å kaste opp» – dette til tross for at drikken ikke gjør at man kaster opp. Så hvorfor valgte han likevel dette navnet?
En slu plan?
Flere tidlige europeiske beretninger om cassina nevner oppkast. Drikken ble nemlig brukt i en rekke renselsesritualer, hvor man satt i en sirkel, sang og drakk store mengder cassina før man kastet opp. Det finnes imidlertid ingen bevis for at det var selve drikken som gjorde at de kastet opp – det kan rett og slett ha hatt med mengden væske de fikk i seg å gjøre.
Likevel har assosiasjonene mellom cassina og oppkast blitt vedvarende. Én årsak kan være at enkelte kilder, slik som Oxford English Dictionary, feilaktig beskriver cassina – eller yaupon, som er det navnet som brukes i dag – som brekningsfremkallende. Dette bidrar til å holde denne myten i live.
Selv om navnevalget selvsagt kan ha vært en feiltagelse gjort av William Aiton, er det likevel grunn til å tro at han valgte det med omhu. Aiton jobbet nemlig som gartner for kongefamilien, og kjente følgelig noen av de rikeste og mektigste personene i Det britiske imperiet. Og en av de mest lønnsomme og innflytelsesrike kreftene i Det britiske imperiet på denne tiden var Det ostindiske kompani, som hadde monopol på nettopp tehandelen. Siden cassina kunne bli en potensiell erstatning for den lukrative – og til tider svært dyre – teen, ville et slikt navnevalg kunne skremme folk fra å bytte ut teen med cassina. Slik ble tehandelen enda mer lønnsom.
En ny start for cassina?
Uansett om det var bevisst eller ikke, resulterte navnet i at cassina aldri ble et fast innslag i europeiske husstander. Nyere forskning viser også at folk vegrer seg for å drikke noe som har navnet Ilex vomitoria – til tross for at flere blindtester viser at folk foretrekker cassina fremfor den nært beslektede yerba maté, som jo selges i de fleste helsekostbutikkene i Norge.
Cassina brukes i dag nesten utelukkende som en prydplante i det sørøstlige USA. Likevel har det de siste årene dukket opp flere småskalabønder som dyrker og selger cassina, da som oftest under navnet «yaupon-te». Flere kaféer i sørstatene serverer yaupon-te som alternativ til kaffe, og jobber for en gjenoppblomstring av den koffeinholdige drikken. Det gjenstår derfor å se om cassina endelig kan komme inn på markedet som et godt og smakfullt alternativ til te og kaffe.
Kilde: atlasobscura.com
Alle foto: Colourbox.com