Bård Gundersen smiler mot kameraet

Den sorte katta i Grensen

Black Cat er Norges eldste tehus.
Bård Gundersen heller vann i en kopp og smiler mot kamera

I Grensen 3 ligger Norges eldste tehus. Black Cat – eller ‘den sorte katta’ på folkemunne – har ligget i dette lokalet siden 1905. Grændsen Kaffe & Theforretning, som de da het, ble raskt Oslos mest populære og eksklusive kaffe- og tebutikk. Den svarte katten i vinduet ble ikonisk, og da navn og logo ble oppdatert på 70-tallet, var det naturlig at katten forble i fokus.

– Det var bestefaren min, Birger, som startet Black Cat i 1905, sier Bård Gundersen til What’s the Tea. Han er 3. generasjon som driver det folkekjære kaffe- og tehuset. Vi møter ham på Østerås, hvor Black Cat blant annet har en stor utstilling av te og kaffe, et kaffebrenneri og en egen cuppinglab. – På 30-tallet startet bestefar flere butikker under andre navn, men de ble senere solgt. I dag har vi tre butikker: den originale butikken i Grensen, én butikk på Byporten og én på CC Vest.

Selv om mange forbinder Black Cat med te, har de alltid solgt både te og kaffe.
– Kaffe fikk man jo tidligere bare tak i på spesialforretninger. På 50-tallet brant vi på det meste 172 tonn kaffe i året! I etterkrigstiden, da det var rasjonering på kaffe, kunne vi oppleve at det var kø helt fra Grensen og ned til Stortorvet, og at kaffen ble fraktet fra brenneriet på Grønland med politieskorte, sier Bård og humrer. – Kaffesalget gikk imidlertid ned etter hvert som kaffe ble tilgjengelig i flere butikker. På 70-tallet ble derfor fokuset flyttet over til te. Det var også da vi byttet navn fra Grændsen Kaffe & Theforretning til Black Cat. Men vi selger altså fortsatt begge deler.

Mange poser med Black Cat-te står ved siden av hverandre

– Te ligger hjertet mitt nærmest

Bård kan fortelle at de på Black Cat selger 180 ulike typer te.
– Det krever mye å ha et så stort utvalg, men vi ønsker å ha den største bredden i landet. Vi vet jo ofte hva den norske ganen liker, så vi er gode på logistikk, og får det til å gå rundt, sier han. – Te har også relativt god holdbarhet sammenlignet med for eksempel kaffe. Aromate kan holde i så mye som 2 år hvis man oppbevarer den riktig – lufttett, lystett, tørt og i en stabil temperatur på rundt 19℃. 

Te er den drikkevaren man drikker mest av på verdensbasis, kun slått av vann. Slik er det imidlertid ikke i Norge.
– Selv om vi drikker mer te nå enn vi gjorde for bare 10-15 år siden, er det fortsatt kaffen som er mest populær her til lands. Nordmenn er imidlertid villige til å betale mer for te nå enn tidligere, og vi søker gjerne dyrere og mer spesiell te, sier Bård. – Selv drikker jeg begge deler hver dag, men det er teen som ligger hjertet mitt nærmest. Jeg drikker kaffe om morgenen, men bytter til te etter lunsj, og drikker det resten av dagen.

Cupping-sett med Black Cat-logo

Med Earl Grey i toppen

Så hvordan ser egentlig tevanene til nordmenn ut?
– Nordmenn foretrekker aromate fremfor ren te. Og vi elsker Earl Grey! Noe som er litt spesielt med dette, er jo at Earl Grey ikke er én spesifikk oppskrift. Alle varianter er litt ulike. Vi har for eksempel 10 ulike varianter av Earl Grey, og det er disse vi selger mest av. Men jeg synes jo personlig at det er litt synd, for vi har så utrolig mye annen god te, og jeg skulle så gjerne ønske at flere oppdaget det store utvalget som finnes av te, sier Bård. – Ellers er nordmenn ganske tradisjonelle når det kommer til tepreferansene sine. Vi er ikke spesielt fan av rene grønne teer, med unntak av matcha, som har fått en kraftig økning i popularitet de siste årene. Chai er også veldig populært, og er det vi selger mest av etter Earl Grey.

– Hvordan ser kundebasen deres ut?
– Det er flest damer og jenter som drikker te. Vi har en voksen garde i butikkene, men de siste årene har vi sett at vi også får flere yngre kunder. Det er veldig hyggelig, sier Bård. – Den typiske trenden er jo at hvis man begynner å drikke te som ung, så begynner man med aromate. Deretter ønsker man gjerne renere og renere teer, før man kanskje ender opp på ren assam, darjeeling eller lignende.

– Hva er dine favoritt-teer?
– Oi! Det er vanskelig å svare på. Kan jeg få nevne én i hver kategori? spør Bård og ler. – Jeg må nesten først nevne formosa fancy oolong, som vi dessverre ikke har lenger. Når det kommer til rene teer, er assam favoritten. Den har nemlig kraftig smak, mer enn for eksempel darjeeling. Av aromete er favoritten vår klassiske påskete – den drikker jeg året rundt, senest i dag tidlig! Når det kommer til tisaner, liker jeg godt ingefærdrøm, som har smak av ingefær og sitron. Jeg liker også grønne teer, men jeg er jo norsk, så jeg foretrekker å ha litt smak i den. For eksempel er det veldig godt med mango. Det drikker jeg nesten alltid med fersk sitron.

Til slutt spør vi Bård om han har ett tips til oss som vi kan ta med videre til leserne våre, og det har han:
– Te smaker bedre når man serverer den med skål. Smaksoppfatning sitter ofte like mye oppe i hodet som i ganen, sier han og smiler lurt.

Alle foto: Sjo og Floyd