Et treetasjers fat med afternoon tea står på en hvit duk

Alt du trenger å vite om afternoon tea

Fra historie til etikette.
Afternoon tea er servert på et bord med hvit duk

Afternoon tea har lenge vært populært i Storbritannia, men har også de siste tiårene blitt større her i Norge. Lurer du på hvordan det foregår, og hva du kan – og ikke kan – gjøre på en afternoon tea? Fortvil ikke – denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite!

Afternoon tea er like mye et ritual som et måltid, og kan være en liten «flukt» fra hverdagen. Tradisjonelt ble afternoon tea servert mellom lunsj og middag, som oftest mellom 15:00 og 17:00. I dag kan man imidlertid få det servert på det tidspunktet man måtte ønske.

Historien til afternoon tea

Idéen om afternoon tea dukket først opp på 1840-tallet i England. Det var Anna, den 7. hertuginnen av Bedford og en av dronning Victorias hoffdamer, som først kom på idéen. Det var på denne tiden nemlig ikke vanlig å servere noen måltider mellom lunsj og middag. I 16-tiden pleide Anna imidlertid å bli småsulten, men ønsket ikke å spise et fullverdig måltid, siden middagen ble servert kl. 20.

Hun begynte derfor å spise litt snacks sammen med te, som oftest sandwicher og småkaker, som hun fikk sendt til rommet sitt. Konseptet utviklet seg videre da hun begynte å invitere venninner på besøk. Da dronning Victoria først fikk høre om det lille måltidet, likte hun idéen så godt at hun adopterte den selv – og vips! så ble det vi i dag kjenner som afternoon tea en fast sosial sammenkomst for kvinner i overklassen.

Da det eksklusive hotellet Langham Hotel åpnet i London i 1865, stod afternoon tea på menyen. Slik ble skikken også tilgjengelig for kvinner i øvre middelklasse. Deretter spredte det seg videre til store deler av det britiske imperiet.

Da dronning Maud – som kom fra det britiske kongehuset – flyttet til Norge i 1905, tok hun med seg tradisjonen om afternoon tea. Måltidet ble da servert i Speilsalen på slottet. I 2014 tok kong Harald og dronning Sonja opp tradisjonen igjen.

En mann og en kvinne med viktoriansk bekledning holder tekopper og smiler mot hverandre

Slik foregår afternoon tea

På en afternoon tea er måltidet forhåndsbestemt. Man velger imidlertid selv hva slags te man ønsker å drikke. Man får et bredt utvalg av både rene teer, aromateer og tisaner, så her kan man velge en favoritt, eller prøve noe helt nytt! Teen kommer servert i en tekanne, og lages med løse teblader. Man heller derfor teen gjennom en sil oppi koppen straks den er ferdigtrukket.

Sammen med teen kommet det mat, som oftest servert på et serveringsfat med tre etasjer. Selv om det ikke finnes noen formelle regler om hva måltidet skal inneholde, er det vanlig å få servert fingersandwicher på det nederste fatet, scones med krem og syltetøy på det midterste fatet, og dessert – gjerne kaker og/eller søte bakverk – på det øverste fatet.

Etikette på afternoon tea

Siden afternoon tea har en så lang tradisjon, følger det også med en rekke «regler» for etikette knyttet til seg. Det kan kanskje virke litt skremmende, ettersom afternoon tea ansees som svært anstendig, og det er ganske strengt hvis man skal gjøre det på korrekt måte. Du kan imidlertid puste lettet ut når vi forteller at det ikke er noen som kommer til å kaste deg ut dersom du bommer på noen av reglene!

  • Maten skal spises i riktig rekkefølge: først sandwichene, deretter sconesene og til slutt desserten. Man spiser med fingrene, med unntak av når man forsyner seg med krem og syltetøy. Det er også mulig å bruke en kakegaffel/dessertskje dersom desserten er klissete.
  • Maten skal spises på riktig måte. Sandwichene skal spises i 2–3 biter – ikke stapp hele sandwichen i munnen på én gang, selv om den får plass! Ta alltid små biter, og legg maten ned på tallerkenen mellom hver bit.
  • Også sconesene skal spises på korrekt måte. Ta først litt krem og syltetøy på tallerkenen din med serveringsskjeen. Deretter bryter du av en liten bit av sconesen, og tar på krem og/eller syltetøy med en kniv før du spiser denne lille biten. Deretter gjentas dette. Man skal altså ikke ta biter direkte av sconesen. Den skal heller ikke dyppes i teen …
  • Koppen skal holdes i hanken med tommelen og pekefingeren, mens langfingeren hviler på hanken. Lillefingeren skal ikke løftes! Dette sees nemlig på som frekt, usofistikert og uanstendig. Hold den derfor inntil ringfingeren. Skålen skal bli liggende igjen på bordet.
  • Melk og sukker skal kun brukes i svart te – all annen te skal drikkes uten tilsetninger.
  • Teskjeen skal kun brukes til å røre inn melk og sukker. Pass på at den ikke klirrer borti tekoppen – skjeen skal aldri komme i kontakt med porselenet. Legg den ned på skålen før du drikker av teen; man skal nemlig aldri drikke te med skjeen oppi koppen. Skjeen skal heller aldri puttes i munn.
  • Aldri blås på teen for å kjøle den ned, og ta små slurker.
  • Kle deg gjerne litt fint! Du trenger ikke komme i smoking og ballkjole, men styr unna jeans og joggesko. Tenk ‘business casual’ eller finere.
  • Og sist, men ikke minst: Kos deg!

Kilder: snl.noohhowcivilized.com

Alle foto: Colourbox.com