Emili Po Borring, daglig leder i A.C. Perch’s Thehandel i Oslo, skjenker te fra en hvit tekanne oppi en hvit tekopp

En dansk verden av te – i Norge

Vi har drukket te hos A.C. Perch’s Thehandel!
Emili Po Borring, daglig leder i A.C. Perch’s Thehandel i Oslo holder en hvit tekanne og smiler mot kamera

I Kirkegata 5 i Oslo finner du A.C. Perch’s Thehandel, og det var nettopp her vi i What’s the Tea befant oss en dag i mars. Vi ønsket nemlig å snakke med daglig leder Emili Po Borring for å høre mer om A.C. Perch’s og hvordan det norske teforbruket ser ut.

Gjennom 7 generasjoner har det danske teselskapet solgt te av ypperste kvalitet. Siden de først åpnet i Oslo i 2014, den gang på Steen & Strøm, har det skjedd flere endringer i det norske teforbruket.
– Nordmenn og te? Ja, det begynner å komme seg, sier Emili med et lite smil. – Mange nordmenn drikker jo primært kaffe, så vi har en jobb å gjøre der. Spesielt med tanke på serveringsbransjen. De fleste steder tilbyr god kaffe, men det er sjelden man får ordentlig god te ute, noe som er veldig synd. Men vi leverer for eksempel te til Statholdergaarden, så det begynner å komme seg. Det er også flere som vet at vi finnes, og vi opplever at folk er interessert i å komme hit og lære om te. Vi selger stadig mer te, både i butikken og på netthandelen. Så ja – det kommer seg!

Fire metallkrukker med te fra A.C. Perch’s Thehandel står ved siden av hverandre på en hylle

Slik er nordmenns tevaner

Så hva slags te er det vi nordmenn foretrekker å drikke?
– Bestselgerne i Norge er svart te og gode frukt- og urteteer. Vi har også en luksusblanding med chai som vi selger mye av. I tillegg er nordmenn, som folk flest, veldig glade i Earl Grey. Det går altså i mye aromateer, sier Emili. – Nordmenn drikker nok mer aromate enn det dansker gjør. Det tror jeg er fordi man ikke har den samme tradisjonen for å drikke te i Norge som man har i Danmark, hvor det for eksempel er mye vanligere å drikke te til frokost enn kaffe. Nordmenn flest har heller ingen «faste» teer som drikkes i hjemmet, noe som er vanlig i Danmark. Men noe vi derimot har til felles, er at vi bruker mindre melk og sukker enn det som er vanlig i for eksempel England.

– Ser dere noen trender i temarkedet i Norge?
– Vi opplever at den eldre garde gjerne drikker tyngre teer, slik som for eksempel Lapsang Souchong. Den yngre garde drikker mer aromateer, kombucha og matcha. Spesielt matcha er veldig populært for tiden, sier Emili. – Ellers har de yngre generasjonene et kraftig fokus på økologi. Selv om økologi står sterkere i Danmark enn i Norge, er også norske forbrukere opptatt av det.

En hvit tekanne med et tefilter med svart te oppi står på en trebenk

Satser sterkt på rene teer

Mens aromateer er tilsatt smak og aroma som «skjuler» smaken til selve teen, består rene teer av kun teblader. Her får altså teen skinne på egenhånd, og den bør derfor nytes uten melk, sukker og andre tilsetninger for at man skal kunne oppleve teens mange smaksnyanser.
– Rene teer har alltid vært veldig viktig for oss i A.C. Perch’s. Vi har et godt utvalg av originale og klassiske teer, slik som for eksempel ulike typer Ceylon og Darjeeling. Når man har rene teer, er man avhengig av høyere kvalitet for å få et godt produkt. Noen aromateer kan skjule dårlig kvalitet ved å bruke tilsetninger, men det er ikke mulig med rene teer, forklarer Emili. – Ved rene teer får man også frem ulike smaksnyanser som man ikke får frem ellers. For eksempel er terroir viktig. Det kan nemlig være store forskjeller avhengig av hvor og hvordan teen dyrkes; te som dyrkes høyt oppe i fjellene har en helt annen smaksprofil enn te som dyrkes i lavlandet. Og disse smaksnyansene kommer frem ved rene teer.

Det er imidlertid verdt å nevne at dette ikke betyr at ‘aromate’ er det samme som ‘lav kvalitet’. Perch’s har nemlig et godt utvalg av aromateer av høy kvalitet. Men dersom man er interessert i te, og ønsker å oppdage nøyaktig hvor stor teverdenen faktisk er, anbefaler Emili å drikke rene teer.
– Men det er jo som med vin. Man må lære opp smaksløkene til å kjenne igjen og skille mellom ulike smaksnyanser, sier hun. – Man må først begynne med vidt forskjellige teer, før man kan smake på teer som ligner mer på hverandre, slik som for eksempel ulike typer ceylon. Det krever trening, men det er utrolig spennende!

Et bord er dekket opp til afternoon tea på A.C. Perch’s Thehandel

Noen tips helt til slutt

Avslutningsvis får vi noen konkrete tips fra Emili til hvordan man kan få en så god teopplevelse som mulig:

  1. Skal du drikke te sammen med mat, bør du velge en tetype med kraftig smak. Milde teer anbefales nemlig ikke til mat, ettersom teens smak fort blir overdøvet. Det viktigste er derfor at det er en balanse mellom teens og matens smaker. Noen konkrete tips er at japansk grønn te passer veldig godt til sjømat, mens man til søt mat kan bruke en kraftigere te som bryter opp sødmen.
  2. Brygg aller helst te i løsvekt, ettersom denne generelt har høyere kvalitet enn teposer. Bruk store tefiltre; den klassiske teklypen er nemlig altfor liten, selv hvis du bare skal brygge én kopp. Tebladene utvider seg når de kommer i kontakt med vann, og i små teklyper får ikke bladene plass til å utvide seg helt. Dette gjør at teen ikke oppnår sitt fulle potensial.
  3. Skal du bruke te i pose, velg en te med høy kvalitet. Dette kan være vanskelig å finne, men Emili forteller at A.C. Perch’s har et godt utvalg. Her er teen av høy kvalitet, og posene lages av maisstivelse, som ikke gir fra seg smak og som er 100 prosent nedbrytbare. Skal du bruke tepose-te, anbefales derfor disse!

Alle foto: Sjo og Floyd