Mange forskjellige typer te ligger i hvite skjeer

Dette er forskjellen mellom ulike typer te

Dette kjennetegner de ulike tetypene.
Mange forskjellige tetyper i løsvekt ligger i hvite skjeer

Te er en av de mest populære drikkene i verden; faktisk kommer te på andreplass over verdens mest konsumerte drikker, kun slått av vann. Dette er nok mye fordi det finnes så mange forskjellige typer te, slik at det finnes noe til alle og enhver.

Det finnes nemlig et hav av ulike typer te der ute, som alle har sine særegne smaksprofiler og aromaer. Men hva skiller egentlig de ulike tetypene fra hverandre?

Ekte eller uekte te?

Det er vanlig å dele te inn i seks ulike kategorier, basert på hvilken behandlingsmetode som er benyttet: grønn, svart, hvit, oolong, gul og fermentert. Felles for alle de ulike tetypene er at de kommer fra planten Camellia sinensis.

I tillegg har man det som regnes som «uekte» te. Dette er gjerne urteteer og fruktteer, som egentlig er infusjoner eller tisaner. Sistnevnte er nok det mest dekkende begrepet; tisane kommer nemlig fra fransk, og omfatter all varm drikke som ikke har koffein, og som kommer fra biologisk materiale.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hvordan de ekte teene lages.

To kopper med te står på et bord med te i løsvekt

Oksidasjon er nøkkelen for ulike typer te

Det som skiller de ulike behandlingsmetodene fra hverandre, er i all hovedsak oksidasjon. Oksidasjonsprosessen er den prosessen som gjør at tebladene utvikler smak og aroma. De blir også brune i løpet av denne prosessen.

Etter at tebladene blir plukket, får man frem ønsket smaksprofil ved å kontrollere oksidasjonsprosessen. Deretter avsluttes prosessen ved å tilføre varme til bladene, for eksempel ved å brenne eller steame dem.

Det er også teens oksidasjonsnivå som avgjør hvordan man bør brygge den. En grei huskeregel er at mer oksidert te – altså mørkere te – krever høyere temperaturer og lengre bryggetider. Lysere teer skal derimot trekke i kortere tid ved lavere temperaturer.

Grønn te

Grønn te er den minst oksiderte teen vi har. Oksidasjonsprosessen begynner straks man plukker bladene av busken, og målet med grønn te er å stoppe oksideringen så raskt som mulig. Det gjør at man beholder den vegetabilske smaken i bladene, og grønn te har derfor gjerne smaksnoter av blant annet gress.

Grønn te har en lys og mild smaksprofil. Noe som imidlertid er greit å være klar over, er at den mister smaken raskere enn mer prosesserte typer te.

Bryggetemperatur: 65º–75ºC

Trekketid: 45 sekunder – 1 minutt

Svart og grønn te i løsvekt ligger på et bord

Svart te

Svart te er på mange måter det motsatte av grønn te; det er den mest oksiderte tetypen vi har. Her lar man tebladene oksidere maksimalt før man stopper oksidasjonsprosessen. Det er vanlig å rulle sammen og knuse bladene slik at prosessen skjer raskere.

Svart te har en mye kraftigere aroma og smaksprofil enn grønn te. Samtidig har den mer fylde og kraftigere kropp. Dette er grunnen til at svart te passer godt med melk, honning og andre tilsetninger.

Bryggetemperatur: 95º–100ºC

Trekketid: 5 minutter

Hvit te

Hvit te har fått navnet sitt fordi den nesten utelukkende lages med de unge knoppene fra tebusken, som er dekket av et tynt lag med hvit pels. Etter innhøsting blir knoppene lufttørket, enten i sola eller i et godt ventilert rom. Bladene blir i løpet av tørkeprosessen lett oksidert, og utvikler smak og aroma av blomster og frukt.

Bryggetemperatur: 70º–80ºC

Trekketid: 2–5 minutter

Oolong-te

Oolong-te er en slags mellomting mellom grønn og svart te, med et oksidasjonsnivå på mellom 8 og 85 prosent. Lyse oolong-teer kan derfor minne om grønn te, mens de mørkere variantene minner mer om svart te. Her er det altså store variasjoner.

Bryggetemperatur: 75º–80ºC (lyse oolong-teer) / 85º–95ºC (mørke oolong-teer)

Trekketid: 2–3 minutter

En person heller Oolong-te oppi en liten tekanne

Gul te

Gul te er den mest sjeldne tetypen som finnes; den produseres kun i Kina. Behandlingsprosessen kan minne om grønn te, men etter at oksideringen er stoppet, gjennomgår teen en unik gulningsfase. Tebladene blir da rullet inn i en stoffbit, før de går gjennom en ekstra oksidasjonsprosess. Prosessen avsluttes ved at tebladene tørkes sakte ved hjelp av kull.

Gul te minner om både grønn og hvit te i smak og aroma, men den er mildere og rundere, og er har en mer modnet smaksprofil.

Bryggetemperatur: 80ºC

Trekketid: 1–3 minutter

Fermentert te

Enkelte teer blir bedre med tid, og kan gjennomgå en bakteriell aldring – altså fermentering. Fermenteringsprosessen starter etter at oksidasjonsprosessen er ferdig. En av de mest kjente fermenterte teene som finnes, er pu’erh fra Kina. Denne begynner som grønn te, men mister etter hvert gress-smaken og utvikler ny smak av treverk og lær.

Fermentert te må ikke forveksles med kombucha, som fermenteres etter at teen er brygget.

Bryggetemperatur: 100ºC

Trekketid: 3–5 minutter

Alle foto: Colourbox.com