Hvis du er vant til å drikke te fra teposer, og endelig har kjøpt deg løse teblader, er det bare å glede seg til en helt ny smaksopplevelse. Men først må du også skaffe deg en tesil. Og her gjelder det å velge riktig.
Hva slags tesil man velger, kan nemlig ha stor innvirkning på hvordan teen blir. Her går vi gjennom de vanligste typene som finnes, og går gjennom fordeler og ulemper med de ulike.
- Les også: Praktisk kunnskap fra en tesommelier
Teklype
Den mest klassiske tesilen er teklypen. Den finnes i svært mange norske hjem, og brukes gjerne av de som lager seg én kopp te av gangen. Dette er imidlertid en tesil man bør unngå å bruke.
Årsaken er at den er for liten. Når de tørkede tebladene kommer i kontakt med vann, utvider de seg. Når bladene er i en slik tesil, får de imidlertid ikke nok plass til å utvide seg fullstendig. Det betyr at vannet ikke kommer i ordentlig kontakt med tebladene, og dermed ikke klarer å ekstrahere alle de gode smakene fra teen. Selv om man tror at det kommer til å være nok plass i den, er det ikke det. Denne bør man derfor ikke bruke.
Åpen tesil
Det finnes mange forskjellige typer av åpne tesiler. Her mener vi altså alle tesiler som hviler på koppen eller tekannen, og som har god plass til tebladene oppi. Dette er en bra type tesil, ettersom tebladene har plass til å utvide seg fullstendig. De er også like praktiske og enkle å bruke som teklyper.
Tefilter
Tefiltre kommer i to ulike varianter, enten laget av papir eller av stoff. Disse fungerer på samme måte som åpne tesiler – de hviler på kanten av koppen eller tekannen, eventuelt har en tråd som klassiske teposer, og har god plass til at tebladene kan utvide seg ordentlig.
Papirfiltre fungerer omtrent som klassiske teposer, men man fyller dem opp selv med løse teblader. Disse fungerer bedre enn teklyper, men man bør likevel unngå disse. Papirposene stjeler nemlig en del smak fra teen. I tillegg kan de legge igjen uønsket papirsmak i teen.
Stoff-filtre, noen ganger også kalt «tesokker», er bedre enn papirfiltrene. Disse stjeler nemlig ikke smak fra teen, og legger heller ikke igjen uønsket smak. De er spesielt bra dersom de har vært brukt en del ganger, slik at de har blitt «impregnert».
Teblader direkte i tekannen
Den siste løsningen er selvsagt å ha tebladene direkte oppi tekannen. Dette er slik man får teen servert på for eksempel afternoon tea! Da har man en finmasket sikt liggende oppå tekoppen, og heller teen gjennom denne, slik at tebladene blir fanget opp. Ulempen når man brygger te på denne måten, er at man ikke får fjernet tebladene når teen er ferdigtrukket. Dette fungerer derfor best hvis man serverer te til mange, og dermed tømmer tekannen på én runde.
Alle foto: Colourbox.com