Et glass med chai latte står foran en kartong med Helmjølk fra Rørosmeieriet

Hvordan steamer man melk hjemme?

Steamet melk på 1–2–3.

Det finnes mange te- og kaffeoppskrifter hvor man skal bruke steamet melk. For eksempel er chai latte utrolig populært! Men selv om man ikke har en ordentlig melkesteamer hjemme (hvem har vel det?), er det likevel fullt mulig å lage godt melkskum med det utstyret du allerede har.

Noe av det viktigste man må passe på når man skal steame melk, er at man velger riktig type melk. For eksempel er det ganske vrient å steame plantebasert melk, på grunn av sammensetningen av næringsstoffene. Det aller beste resultatet får man ved å bruke kumelk med relativt høyt fettinnhold. Vi anbefaler derfor å bruke Helmjølk fra Rørosmeieriet.

Slik steamer du melk

Vi har delt inn denne veiledningen i tre ulike deler, avhengig av hva slags utstyr du har hjemme: melkesteamer, håndholdt melkeskummer og presskanne.

Med melkesteamer

Det finnes mange rimelige melkesteamere der ute. Vi har for eksempel en Champion melkeskummer. Den varmer opp og steamer melken samtidig, og slår seg automatisk av når melken har nådd riktig temperatur. Med denne har man også muligheten til å kaldsteame melken. Det finnes imidlertid utallige ulike varianter der ute som gjør jobben raskt og effektivt!

Alt man behøver å gjøre med en slik melkesteamer, er å helle oppi melken og trykke på på-knappen. Deretter gjør melkesteameren jobben, og vips! så har man et deilig og silkemykt melkeskum.

Med håndholdt melkeskummer

Har man ikke en melkesteamer, er det ingen grunn til å fortvile. Å steame melk er nemlig ikke vanskeligere enn at man varme opp melken selv før man tilsetter luft ved å piske den. Det er imidlertid noe mer krevende.

Dette trenger du:

  • En liten kjele
  • Et termometer
  • En pitcher, et målebeger eller lignende
  • En liten melkeskummer, for eksempel Lundi melkeskummer

Slik gjøres det:

  1. Varm opp melken. Dette bør gjøres i en liten kjele over middels varme på komfyren. Unngå helst å bruke mikrobølgeovnen, ettersom denne varmer opp melken ujevnt og gjør det vanskelig å holde øye med temperaturen.
  2. Bruk et termometer til å følge med på temperaturen. Melken skal nemlig ha en temperatur på mellom 50℃ og 65℃. Dette er veldig viktig! Har ikke melken riktig temperatur, vil den ikke steames ordentlig. Dersom den overstiger 65℃, vil den i tillegg få en uønsket bismak.
  3. Når melken er på rundt 60°C, tar du kjelen av varmen. Hell melken over i en pitcher eller lignende.
  4. Putt melkeskummeren nedi melken. Begynn med melkeskummeren på bunnen av pitcheren, og løft den opp omtrent 1 cm. Lag en virvelstrøm i melken, og hold melkeskummeren i samme posisjon i omtrent 20 sekunder. Merk: Har man melkeskummeren for høyt opp i melken, vil det dannes flere bobler. Og selv om man skal lage skum, er det ikke bra med for mange bobler.
  5. Når melken er steamet, tar du pitcheren og dunker den i benken før du «virvler» på den. Gjør dette 2-3 ganger. Denne metoden kalles «bang & swirl», og gjøres for å knuse de største boblene i skummet og få en jevn tekstur på boblene. Dette steget er spesielt viktig dersom man skal lage lattekunst med melken.
  6. Hell melken over i teen eller drikken du skal ha steamet melk i, og nyt!

Dersom du ikke har en håndholdt melkeskummer, kan du også bruke en stavmikser, håndmikser eller lignende. Det er imidlertid enklere å styre dannelsen av bobler dersom man steamer melken med en håndholdt melkeskummer.

Med presskanne

Det er også mulig å lage melkeskum med en presskanne. Da varmes melken opp på samme måte som ovenfor, før den heller over i en presskanne. Sett deretter på stempelet og dytt det helt ned, før du raskt drar stempelet opp og ned til det danner seg skum. Bruk deretter «bang & swirl»-metoden for å knuse de største boblene og få jevnere tekstur på melkeskummet. 

Hvor gikk det galt?

Noen ganger går det ikke slik man forventer. Det kan det være flere grunner til. Vi har snakket med Rørosmeieriet, og de har noen forklaringer på hvorfor melken ikke alltid steamer seg slik den skal.
– Noen ganger er melka rett og slett for gammel, forklarer Ingrid Cammermeyer fra Rørosmeieriet. – Proteinet i melka brytes nemlig ned over tid, så selv om melka verken er sur eller over holdbarhetsdatoen, kan det være at den ikke steames ordentlig. Har du prøvd å steame en melk den siste uka før den går ut, og ikke fått det til? Da kan det være her problemet ligger.

Men også andre faktorer påvirket proteininnholdet i melken.
– I overgangen mellom vinter og vår går kyrne fra å spise tørt høy til ferskt gress. Denne kostholdsendringen påvirker melkas egenskaper, sier Ingrid. – Det samme skjer i perioder hvor det har vært mye regn. Da er det mindre protein i melka, noe som kan gjøre det vanskelig å steame den, selv om man gjør alt riktig ellers.

Foto & video: Sjo og Floyd