En glasskanne står og trekker med blå sommerfuglblomst-te og tørkede blomster

Alt du trenger å vite om sommerfugl­erteblomst-te

En blå te med «magiske» egenskaper.
En glasskanne er fylt med varmt vann og tørkede sommerfuglblomster

Sommerfuglerteblomsten – på engelsk kalt butterfly pea flower – er en blomst som vokser på sommerfuglertebusken. Blomstene kan ha ulike farger, men den mest populære varianten er den blå. Det er også den blå blomsten det er vanlig å lage te av.

Sommerfuglerteblomst-te er altså en tisane, eller en slags urtete. Noe av det som gjør denne teen så utrolig spesiell, er at den får en kraftig blå farge. Og hvis man tilsetter syre – slik som for eksempel litt sitronsaft eller limesaft – endrer den farge fra blå til lilla. Dersom du har snublet over blå gin eller annet brennevin som endrer farge til lilla når man tilsetter sitron eller lime, er det nettopp ekstrakt fra sommerfuglerteblomst som er årsaken!

En blomst med flere helsefordeler

Sommerfuglerteblomsten får den blå fargen sin fra et naturlig pigment som kalles antocyaniner. Dette er det samme stoffet som for eksempel gir blåbær sin blå farge. Antocyaniner er en type antioksidanter, som jo beskytter cellene våre mot frie radikaler.

Dette betyr at sommerfuglerteblomsten kan være forebyggende mot flere typer kreft og hjertesykdommer, blant annet fordi antocyaninene reduserer høyt blodtrykk. I tillegg bidrar antioksidantene til å håndtere høyt blodsukker, noe som gjør at risikoen for å få diabetes type 2 reduseres. Samtidig er blomstene rike på vitamin C, som gir en sunnere og friskere hud.

Slik brygger du sommerfuglerteblomst-te

Det er mulig å få tak i sommerfuglerteblomst både som tørkede blomster og som et pulver. Bruker man førstnevnte, brygges teen som alminnelig te. Bruker man pulveret, ligner fremgangsmåten mer på matcha.

Husk at friskt og nykokt vann gir best resultat. Husk også å forvarme tekannen, slik at teen holder temperaturen bedre. Dette gir en bedre og jevnere ekstraksjon, som er viktig for et godt resultat.

Når teen er ferdig, kan du gjerne tilsette en sitronskive eller litt sitronsaft for å se hvordan den skifter farge fra blå til lilla!

Sommerfuglerteblomst-te med tørkede blomster

Et godt utgangspunkt er å bruke mellom 15 og 20 gram blomster per liter vann, avhengig av hvor sterk du ønsker at teen skal være. Vanntemperaturen bør være på rundt mellom 95 og 100ºC. Trekketiden bør være på minst 5 minutter. Ettersom dette er en urtete, vil man ikke oppleve at teen blir bitter dersom den overekstraheres.

Sommerfuglerteblomst-te med pulver

Når det kommer til å lage sommerfuglerteblomst-te med pulver, lønner det seg å smake seg frem underveis; mens noen anbefaler å bruke 1 ts pulver per liter vann, anbefaler nemlig andre å bruke opptil 5 ts per liter. Her kommer det altså helt an på smakspreferanser!

Fremgangsmåten er uansett enkel – ha pulver i en kopp, og tilsett kokende vann. Rør med en skje, en liten melkeskummer eller en matcha-visp dersom du har det. Ønsker du kraftigere smak, kan du tilsette mer pulver; og ønsker du en mildere te, bruker du mer vann.

Alle foto: Colourbox.com