Tre små kaker med pu'erh-te ligger på et bord foran en tekopp

Alt du trenger å vite om pu’erh-te

Den mest kjente fermenterte tetypen som finnes.
En hvit kopp med pu'erh-te står på et bord

Pu’erh – også skrevet pu’er – er en av de mest kjente fermenterte tetypene som finnes. Selv om den kanskje ser ut som vanlig svart te, har den en helt unik smaksprofil som skiller seg fra all annen te.

Teen tilhører en gruppe fermentert te som omtales som ‘mørk te’. Det er imidlertid ikke slik at all mørk te er pu’erh; for at noe som skal regnes som det, må den nemlig komme fra Yunnan-provinsen i Kina.

Historien til pu’erh-te

Pu’erh-te har blitt dyrket i hundrevis av år i det som omtales som «the Six Great Tea Mountains» i Yunnan i Kina. I det keiserlige Kina var denne teen en høyt verdsatt og ettertraktet handelsvare, og den ble blant annet solgt til Tibet og fraktet via den såkalte «Tea Horse Road» med heste- eller muldyrkaravaner. Den ble deretter presentert som en hyllest til keiseren i Beijing.

På 1990-tallet ble teen gjenoppdaget, og den unike foredlingsprosessen oppnådde kultstatus både i Kina og internasjonalt. Teen ble raskt en favoritt blant teeksperter, som analyserte den med samme type språk som brukes for å beskrive og verdsette vin.

Hva kjennetegner pu’erh-te?

Pu’erh er en såkalt ekte te, og den lages derfor med bladene til busken Camellia sinensis. Etter innhøsting blir tebladene fermentert, enten naturlig eller akselerert under kontrollerte omgivelser og under spesifikke forhold. Fermenteringsprosessen kan vare i alt fra noen få dager til mange tiår. Den skiller seg altså fra kombucha, som lages ved at den ferdige teen fermenteres – ikke selve tebladene.

Det er vanlig å skille mellom to ulike typer pu’erh-te – sheng pu’erh og shou pu’erh. Sheng-teen kalles også for ‘rå’ te, og shou-teen omtales som ‘moden’ te. Mens sistnevnte egner seg godt for å drikkes med én gang, er den rå teen en naturlig fermentert te som får en bedre smaksprofil jo lenger den lagres.

Ved både rå og moden pu’erh blir bladene soltørket etter innhøsting. Deretter blir den rå teen komprimert og formet til såkalte ‘kaker’, før de lagres under helt spesifikke forhold. De dyreste teene har blitt lagret i mange tiår for å oppnå en rik smaksprofil, og kan koste så mye som en hel månedsleie – om ikke mer. Selv om moden pu’erh-te også kan lagres, vil ikke smaksprofilen endres drastisk på samme måte som den rå teen.

En person putter en komprimert kake med pu'erh-te oppi en tekanne

Hva smaker pu’erh?

Pu’erh-te begynner som grønn te, men mister i løpet av fermenteringsprosessen den velkjente gressmaken som grønn te har. Den utvikler i stedet smak av lær, treverk og jord.

Teen har en svært sterk og unik smak, og i én kopp med pu’erh-te kan det finnes hundrevis av ulike, subtile smaksnoter. Det sies at teen har både sjel og personlighet, spesielt dersom den er høstet fra eldgamle tebusker og er lagret i mange tiår.

Helsefordeler

Både rå og moden pu’erh ansees som en av de sunneste drikkene i verden. Teen kan blant annet bidra til å redusere blodsukkernivåene i kroppen, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og bidra til vekttap.

Grunnen til at teen er så sunn, er på grunn av fermenteringen; prosessen gjør nemlig at den blir proppfull av bakterier som fremmer en sunn tarmflora, og som blant annet bidrar til bedre fordøyelse og vektkontroll. I tillegg øker disse bakteriene nivåene av andre gunstige forbindelser i teen, slik som for eksempel statiner. Disse har betennelsesdempende egenskaper, og kan redusere risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt med opptil 25 prosent.

Kilder: Puer Tea, simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com