En skål med matchapulver står på et bord

Matcha – alt du trenger å vite om den grønne pulverteen

Grønt er skjønt.
En person tar en teskje med matchapulver fra en bolle

Matcha er en helt unik te. Det som gjør den så spesiell, er at den lages av tørkede teblader som knuses til et pulver. Dette pulveret blandes med varmt vann, og teen er da drikkeklar umiddelbart!

‘Matcha’ betyr bokstavelig talt ‘pulverte’ – ma betyr ‘pulver’, og cha betyr ‘te’. Teen har lenge vært populært i mange asiatiske land, men de siste årene har den også blitt svært populær i Norge. Stadig flere kaféer og kaffebarer tilbyr derfor den grønne pulverteen som et alternativ til kaffe.

Matcha-teens historie

Matcha-te kan spores tilbake til Tang-dynastiet i Kina (600- til 900-tallet). Te var en viktig handelsvare for Tang-dynastiet, og ettersom enkel transport var avgjørende for å kunne holde handelen i gang, ble tebladene formet til ‘mursteiner’. Dette ble gjort ved å knuse bladene til et fint pulver, og deretter blande pulveret med vann og salt før blandingen ble komprimert og formet til firkantede blokker. Dette er den tidligste formen for matcha-te som er registrert.

Det var imidlertid ikke før Song-dynastiet (900- til 1200-tallet) at denne formen for tilberedning og konsum av te ble populær. I løpet av denne perioden fikk teen en utbredt tilgjengelighet i Kina.

Matchakulturen spredde seg til Japan takket være den japanske munken Eisai. Han praktiserte buddhisme i Kina, hvor han lærte seg å tilberede og konsumere matcha-te. Da han returnerte til Japan, ønsket han ikke å gi avkall på denne seremonielle måten å drikke te på. Han tok derfor med seg noen frø og tebusker fra Kina, og plantet disse ved Kyoto-tempelet i Japan.

Takket være Eisai, ble denne måten å drikke te på raskt populær i Japan. Ettersom matcha-teen ble regnet som den teen av høyest kvalitet i hele Japan, og kun ble produsert i svært begrensede mengder, ble den ekstremt verdifull. Den ble også regnet som et statussymbol.

Eisai perfeksjonerte dyrkingen av matcha-te, blant annet ved å dyrke trærne i skygge – noe som aldri var blitt gjort før. Teproduksjonen økte, og populariteten steg i takt med den økte tilgjengeligheten. Det var altså japanerne som perfeksjonerte dyrkingen og produksjonen av matcha-te, og dette er årsaken til at matcha ofte regnes som japansk i dag.

En skål med matchapulver står på et bord

Smaksprofilen til matcha

Matcha-te kommer fra planten Camellia sinensis. Når man dyrker matcha, er det som nevnt vanlig at tebuskene dyrkes i skygge, gjerne de siste 3–4 ukene før høsting. Slik skyggevekst har stor innvirkning på den ferdige teen.

Skyggevekst gjør blant annet at tebladene får en økning i produksjonen av polyfenoler – en type antioksidanter – og aminosyren L-teanin. I tillegg øker mengden klorofyll i bladene, noe som gjør at teen får en kraftig grønnfarge. Samtidig gjødsles jorden for å sørge for at bladene får høye nivåer av umami og smaksstoffer.

At teplantene dyrkes i skygge har altså mye å si for teens smaksprofil. Ikke bare får tebladene mer sødme, men også den bitre smaken reduseres. Teen har en sterk og vegetabilsk smak av gress – slik som vanlig grønn te, bare mye kraftigere.

Matchapulveret blandes enkelt med varmt vann, og teen er drikkeklar umiddelbart. Den får en silkemyk tekstur, og et lite lag skum på toppen.

Kilder: matchaoutlet.com, chalait.com

Alle foto: Colourbox.com