Et stort glass med kombucha står på en kjøkkenbenk

Kombucha – hva er det, og hvordan lages det?

Friskt, fruktig og fermentert!
Et glass med kombucha står foran en mørk bakgrunn

Kombucha er en type fermentert te med mye sødme og syrlighet. Den er lett sprudlende, og skal drikkes kald. Teen skiller seg fra annen fermentert te, slik som blant annet pu’erh, ved at det er den ferdige teen som fermenteres – ikke selve tebladene.

Det er usikkert hvordan kombucha oppstod for første gang, men det antas at den oppstod i Kina for over 2000 år siden. Historisk var kombucha noe man kun laget hjemme, men på 1990-tallet dukket ferdiglaget kombucha for første gang opp i kommersielle butikker i Nord-Amerika. I dag er det mulig å få tak i kombucha også i norske butikker.

Hvordan lager man kombucha?

Det første man trenger når man skal lage kombucha hjemme, er en såkalt startkultur, også kjent som scoby – Symbiotic culture obacteria and yeast. Dette er en ‘kombuchasopp’, også kalt ‘kombuchamor’, som sørger for at fermenteringen finner sted.

Utover dette trenger man bare te, sukker, vann og eventuelle smakstilsetninger. I løpet av fermenteringsprosessen vil gjærsoppene og bakteriene «spise» opp sukkeret, og det produseres organisk syre. Det er dette som gjør at den ferdige kombuchaen får en syrlig smak.

Denne oppskriften gir nok til to liter ferdig kombucha, og tar utgangspunkt i at du har en aktivert startkultur og 2 dl ferdiglaget kombucha. Dersom det er første gang du lager kombucha, må du kjøpe en scoby/kombuchastarter.

En person holder to kombucha-sopper i hendene

Ingredienser

 • 1 scoby
 • 2 dl ferdiglaget kombucha
 • 6 ss hvitt sukker
 • 3 teposer
 • 2 liter vann

Fremgangsmåte

 1. Kok opp 1 liter vann, og bland inn sukker.
 2. Putt oppi tre teposer, eventuelt tilsvarende mengde te i løsvekt, og la trekke i 10–15 minutter.
 3. Tilsett 1 liter kaldt vann. La deretter teen avkjøles til under 20ºC. Er blandingen varmere enn dette, vil det drepe bakteriene i scobyen.
 4. Hell teen oppi en passende beholder, for eksempel et norgesglass, og tilsett scobyen og den ferdiglagde kombuchaen.
 5. Putt et rent kjøkkenhåndkle, eventuelt et kaffefilter, over beholderen. Fest med en strikk, slik at støv og insekter ikke havner oppi kombuchaen.
 6. Sett kombuchaen til fermentering på et mørkt og romtemperert sted. Det er viktig at den ikke blir utsatt for sollys, og at den får stå i ro under hele fermenteringsprosessen!
 7. La kombuchaen fermentere i 1–4 uker, avhengig av hvor syrlig du ønsker at den skal være. Den blir syrligere jo lenger du lar den stå.
 8. Når fermenteringen er ferdig, siler du kombuchaen over i en ren beholder og fjerner scobyen.
 9. La kombuchaen etterfermenteres på kjøkkenbenken i 1–3 dager. Dette gjør nemlig at det dannes kullsyre. Ønsker du å bruke smakstilsetninger i kombuchaen, slik som for eksempel bær eller ingefær, tilsetter du dette nå.

Har fermenteringen vært vellykket, vil kombuchamoren ha dannet en såkalt ‘kombuchababy’ – altså en ny scoby. Du kan bruke både ‘moren’ og ‘babyen’ til å lage flere batcher neste gang, eller du kan gi bort den nye scobyen til noen du kjenner. Husk å ta vare på litt ferdig kombucha for hver scoby som skal brukes igjen senere. Man bør ta vare på ca. 10 prosent av den totale mengden kombucha som skal lages neste gang.

Kilder: wikipedia.org, gryhammer.no, naturligliv.no

Alle foto: Colourbox.com