Fire mennesker sitter rundt et bord med mat og te

Slik kombinerer du mat og te

Velg riktig te til måltidet!
Et glass med te står på et bord sammen med diverse matretter

Ønsker man å få det meste ut av en vin, drikker man den i kombinasjon med nøye utvalgte matvarer. Enten det er en Chardonnay i kombinasjon med skalldyr eller Cabernet Sauvignon i kombinasjon med biff, får vinen frem det beste i maten – og omvendt.

Det er imidlertid ikke fullt like vanlig å drikke te sammen med mat – og i alle fall ikke å kombinere ulike teer med helt spesifikke matvarer slik man gjør med vin. Å kombinere mat med te er imidlertid den perfekte måten å forsterke både matens og teens smaker. Her får du derfor en rask innføring i hvordan du kan begynne å kombinere mat og te!

Generelle regler for å kombinere mat og te

Det er vanlig å dele te inn i seks ulike kategorier: grønn, svart, hvit, oolong, gul og fermentert te. I tillegg har man aromate, som er te tilsatt smak og aroma, og såkalte «uekte» teer, som ikke lages av bladene til Camellia sinensis. Disse kalles gjerne for tisaner, og omfatter blant annet frukt- og urteteer.

En tommelfingerregel er at man bør kombinere mat og te som har lignende smaksprofiler. Skal man spise kraftig og krydret mat, bør man velge en kraftig og krydret te; og spiser man en fruktig og lett dessert, bør man velge en fruktig og lett te. Men også kontrasterende smaker kan komplementere hverandre godt, så det kan være verdt å prøve seg frem med ulike kombinasjoner! Her følger imidlertid et godt utgangspunkt.

En kopp med te står på et bord sammen med sushi

Grønne teer

Grønne teer har gjerne mye smak av gress, jord og andre vegetative paletter. Disse passer derfor ofte godt med vegetarretter, salater, milde grønne karriretter og andre lette kyllingretter.

Mange japanske grønne teer, slik som sencha og gyokoro, passer godt til sushi og annen sjømat. Grønne teer med mer røykpreg, slik som kinesiske gunpowder, passer derimot bedre til kylling.

Svarte teer

Svarte teer har gjerne en robust smaksprofil. Disse passer derfor godt sammen med rike matvarer, slik som for eksempel stekt biff, lam eller vilt, og tunge pastaretter, slik som lasagne. I tillegg passer de fleste svarte teer godt med sterk mat, blant annet en del meksikanske og indiske retter. Ellers passer svart te godt til frokostmat; det er tross alt en grunn til at English Breakfast-te er så populært.

To kopper med hvit te står på et bord sammen med marengshjerter

Hvite teer

Hvite teer er svært milde. Serveres de med for kraftig mat, vil de delikate smakene fort bli overdøvet. Hvite teer passer derfor best sammen med milde og delikate matretter, slik som for eksempel hvit fisk, milde oster og lette, friske desserter.

Oolong-teer

Oolong-teer kan variere veldig, fra nesten grønn til nesten svart. De lyseste oolong-teene kan derfor behandles omtrent som grønne teer, mens de mørkeste kan behandles omtrent som svarte. Utover dette er oolong-teer gjerne ganske røykpreget og komplekse, og passer derfor godt til retter med mye urter, fruktige desserter, røkte oster og røkt kjøtt.

Seks mennesker sitter rundt et bord med mat og te

Gule teer

Gul te er en halvfermentert te som kun produseres i Kina. Den prosesseres som grønn te, men har en langsommere tørkefase, noe som gjør at den mister den gressaktige smaken som er typisk for grønn te.

Gul te er ikke spesielt vanlig i Norge, og kan derfor være vanskelig å få tak i. Er du likevel så heldig at du får tak i det, kan du gjerne nyte teen sammen med østers eller reker.

Fermenterte teer

Fermenterte teer har en kraftig smaksprofil med lite bitterhet og kraftig preg av jordlige noter. Disse teene passer derfor ofte godt sammen med mat med kraftige smaker og mye fett. For eksempel passer pu’erh-te, en av de mest kjente fermenterte teene, godt med stekt kjøtt og modne oster.

Mange boller med forskjellige typer aromete står på et bord

Aromateer og tisaner

‘Aromate’ er et svært vidt begrep; det omfavner nemlig alle typer ekte te som er tilsatt smak eller aroma. Her finnes det altså utrolig store variasjoner. Det samme gjelder tisaner – man kan finne et hav av ulike varianter. Det er derfor vanskelig å trekke noen helt bastante slutninger for hva slags mat disse teene passer godt med.

En grei tommelfingerregel er imidlertid at aromateer og tisaner passer godt med komplekse desserter, kaker og mørk sjokolade. Enkelte aromateer, slik som for eksempel Earl Grey, passer også godt med krydret kjøtt. Ellers kan arometeer ofte overdøve matens smaker, så det aller beste er å holde seg til de rene teene når man skal drikke te sammen med mat.

Kilder: twinings.co.uksimplelooseleaf.comvinhood.com

Alle foto: Colourbox.com