En krukke med kombucha står på en kjøkkenbenk ved siden av to flasker

Helsefordelene til kombucha

Kombucha har en rekke helsefordeler.
Et glass med kombucha står på en trefjøl

Kombucha er en frisk, fruktig og fermentert te. Men ikke bare smaker teen svært godt – den har også en rekke helsefordeler.

Te i seg selv er en svært sunn drikk. Den inneholder blant annet en rekke antioksidanter, kan redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag, kan booste immunforsvaret og bidra til vektnedgang. Kombucha har alle disse helsefordelene – pluss en hel rekke flere.

Kombucha som livseliksir

Kombucha oppstod i det nordøstlige Kina, og har blitt drukket siden omtrent 200 år f.Kr. Teen var da kjent som en livseliksir med helbredende kraft, og ble drukket for å sikre god helse og høy levealder.

Det er helsepåstandene til kombuchaen som er årsaken til den nylige eksplosjonen i popularitet verden over. Selv om teen dessverre ikke har noen magiske helbredelsesevner, og mange av helsepåstandene ikke har vitenskapelig belegg, er det likevel ingen tvil om at den er svært sunn.

En viktig kilde til probiotika

På lik linje med annen fermentert mat er kombucha en viktig kilde til probiotika. Probiotika er sunne bakterier som blant annet fremmer god tarmhelse. En sunn tarmflora kan blant annet bidra til å styrke immunforsvaret og holde vekten stabil. Probiotika har også betennelsesdempende egenskaper, noe som gjør at kombucha kan beskytte mot hjertesykdommer og diabetes type 2, samt forbedre lever- og nyrefunksjonen.

Dersom kombuchaen lages med grønn te, vil den også ha de positive helseeffektene som grønn te har. Dette inkluderer blant annet økt metabolisme, forbedrede kolesterolnivåer og stabilisert blodsukker. Flere studier har også funnet ut at både kombucha og grønn te er forbundet med redusert risiko for flere typer kreft.

I tillegg inneholder kombuchaen B-vitaminer, antioksidanter, eddiksyre og mineraler. Teen inneholder også lite kalorier og sukker, og er derfor et sunt alternativ til brus og juice.

Kilder: healthline.com, canr.msu.edu

Alle foto: Colourbox.com