En person holder opp en kopp med gunpowder-te

Gunpowder er en av verdens eldste, nålevende tetyper

Teen kan spores tilbake til 600-tallet.
En bolle med gunpowder-te står på et underlag

Gunpowder er en kinesisk te hvor hvert blad individuelt rulles sammen til en liten pellet eller perle. Faktisk betyr det kinesiske navnet, zhū chá (珠茶), bokstavelig talt ‘perlete’. Tebladene rulles sammen for at de skal være mindre utsatt for fysisk skade under lagring og transport, samtidig som teen beholder mer smak og aroma.

Det er noe usikkert nøyaktig hvor navnet ‘gunpowder’ kommer fra; det kan enten være fordi de små perlene ligner litt på krutt, fordi perlene «eksploderer» når de kommer i kontakt med varmt vann, at teen smaker røyk eller fordi den kinesiske frasen gāng pào de (剛泡的), som betyr ‘nybrygget’, fonetisk kan minne om ordet ‘gunpowder’.

Lang produksjonshistorie

Produksjonen av gunpowder-te har historie helt tilbake til Tang-dynastiet (618–907), i Zhejiang-provinsen helt øst i Kina. Dagens gunpowder-te produseres på nøyaktig samme måte som den gang, noe som gjør teen til en av verdens eldste, nålevende tetyper.

Etter at tebladene har blitt plukket, rulles de sammen til perler. Tidligere ble all gunpowder-te rullet for hånd, men det vanligste i dag er at tebladene maskinrulles. Kjøper man gunpowder-te av høy kvalitet, er denne imidlertid fortsatt rullet for hånd. 

Deretter tørkes te-perlene i en panne, noe som gir teen en lett røyksmak. Det er denne oppvarmingen som stopper oksidasjonsprosessen. Dette er forskjellig fra for eksempel japansk grønn te, hvor tebladene blir dampet for å stoppe oksidasjonen. Dette bringer frem ulike smakskarakteristikker i teene.

Det finnes ulike varianter av gunpowder-te. Den originale varianten heter Pingshui, og dette er også den vanligste typen. Den har store perler, mye farge og kraftig aroma. Denne varianten selges gjerne under navnene Temple of Heaven og Pinhead.

I dag er det også mulig å få tak i gunpowder-te som ikke kommer fra Kina. Teen ble nemlig introdusert til Taiwan på 1800-tallet. En relativt vanlig gundpowder-variant er derfor Formosa, som dyrkes i nettopp Taiwan. Den har sin egen karakteristiske aroma, og lages gjerne av oolong-te fremfor grønn te.

Dersom te-perlene er skinnende, indikerer det at teen er relativt fersk. Gunpowder av høy kvalitet vil også ha små, tettrullede perler. Jo større te-perlene er, jo lavere er kvaliteten. Store teblader betyr nemlig at tebladene har vokst svært raskt, noe som gjør at de utvikler begrenset med smak og aroma.

To kopper med gunpowder-te står på et gult underlag ved siden av en tekanne

Dette kjennetegner gunpowder-te

Gunpowder-te har en kraftig og røykfylt smak, med sterkt preg av eik. Den har gjerne innslag av nøtter og smør, med en bitter avslutning. Ofte blir også teen beskrevet som at den har innslag av kobber, peppermynte, pepper og gress. Ferdigbrygget gunpowder-te har en klar, gul farge.

Selv om bryggemetoden vil variere noe avhengig av hvilken gunpowder-variant man skal brygge, er den generelle anbefalingen at man bruker mellom 20 og 25 gram te per liter vann. Den ideelle vanntemperaturen er på mellom 70℃ og 90℃, avhengig av hvilken gunpowder-te man har. Det anbefales å varme opp både tekoppen og tekannen før man brygger teen, slik at utstyret er oppvarmet før man begynner bryggeprosessen.

Gunpowder-te av høy kvalitet kan brukes opptil fem ganger. De første to gangene man brygger te på bladene, bør man la teen trekke i 1–3 minutter. Deretter anbefales det at man øker trekketiden med 30 sekunder per gang.

Avhengig av hvordan du brygger teen, vil du få frem ulike smakskarakteristikker i teen. Bruker du lavere vanntemperatur og kortere bryggetid, vil teen få en mildere og mer fruktig smak. Bruker du derimot høyere temperatur og lengre bryggetid, får teen en mer floral og fyldig smaksprofil.

Kilder: debonairtea.co.ukteavivre.comathirstfortea.com

Alle foto: Colourbox.com