En kopp med fermentert te står på en bambusmatte

Alt du trenger å vite om fermentert te

Hva innebærer det at te er fermentert?
Fermentert te ligger på et bambusunderlag

Du har kanskje hørt om begrepet ‘fermentert te’. Sannsynligheten er også ganske stor for at du har drukket det – kanskje uten å være klar over det selv.

Mange tenker nok på kombucha når de hører begrepet ‘fermentert te’. Fermentert te er imidlertid mye mer enn bare kombucha; det er all te som har gjennomgått en fermenteringsprosess. Men hva innebærer egentlig det?

Hva er fermentert te?

Fermentert te er en veldig gammel tetype, som har eksistert i hundrevis av år – kanskje også tusenvis. Teen lages alltid med blader fra planten Camellia sinensis, og er som sagt all te som har gått gjennom en fermenteringsprosess. Denne prosessen gjøres i kontrollerte omgivelser og under spesifikke forhold. Fermenteringen kan vare i alt fra noen dager til opptil flere tiår. 

Fermenterte teer inneholder mange gunstige bakterier, og de har derfor en rekke helsemessige fordeler – blant annet fremmer de en sunn tarmflora. Nøyaktig hvilke fordeler teen har, kommer imidlertid an på hva slags type fermentert te det er snakk om, hvordan den har blitt lagret og hvordan den brygges.

En glasskrukke med kombucha står ved siden av et glass

Ulike typer fermentert te

En av de mest kjente fermenterte teene, er nok pu’erh – også skrevet pu’er. Den er en mørk te fra Yunnan i Kina. Den begynner som grønn te, men gjennomgår en fermenteringsprosess som gjør at den mister gressmaken, og heller utvikler smak av lær, treverk og jord.

Pu’erh-teer gjennomgår enten en naturlig eller akselerert fermentering. Naturlig fermenterte pu’erh-teer kalles ‘rå’ pu’erh, mens akselererte pu’erh-teer kalles ‘moden’ eller ‘mørk’. Sistnevnte er som oftest tilgjengelig som løse blader, mens rå pu’erh nesten alltid komprimeres til forskjellige former, for eksempel små baller. Dersom rå pu’erh-te ikke komprimeres, kalles den for ‘maocha’.

Det finnes også andre typer mørke teer som produseres på samme måte som pu’erh. Dersom de ikke kommer fra Yunnan-provinsen, kalles de imidlertid ikke pu’er. Et eksempel på en slik te er liu an fra Anhui-provinsen i Kina.

Også Japan produserer fermenterte teer – blant annet awabancha, batabatacha og goishicha. Disse er imidlertid svært sjeldne, ettersom de kun produseres noen få steder. Disse fermenterte teene ser svært annerledes ut enn de klassiske fermenterte, mørke teene.

En person holder to kombuchasopper i hendene sine

Fermentert te vs. kombucha

En av de mest populære fermenterte teene, er nok kombucha. Denne skiller seg imidlertid ut fra annen fermentert te ved at det ikke er selve tebladene som fermenteres, men snarere den ferdige teen. Kombucha finnes derfor kun som et ferdig produkt – med mindre man lager det selv.

Kombucha lages med te, sukker, vann og en såkalt scoby – Symbiotic culture of bacteria and yeast. Dette er en kombuchasopp som sørger for at fermenteringen finner sted. Kombucha kan lages av alle typer te, og det finnes derfor ingen grense for hva slags ulike smaker man kan finne.

Kilder: simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com