En kvinne heller te fra en tekanne oppi en kopp

Cupping av te – alt du trenger å vite

En introduksjon til cupping.
En tekanne og noen kopper med te står på et bord

‘Cupping’ er et begrep som noen kanskje kjenner igjen fra kaffebransjen. Men faktisk er prosessen minst like viktig når det kommer til spesialte. I denne artikkelen skal vi derfor gi en introduksjon til hvordan man gjennomfører cupping av te.

Kort fortalt innebærer cupping å smake på en bestemt te for å avgjøre teens kvalitet. Dette gjøres ved å evaluere egenskapene og smakskarakteristikkene til teen. Det finnes nemlig store smaksvariasjoner mellom ulike teer, avhengig av blant annet tebladenes opprinnelse og hva slags type te det er snakk om.

Mange teer er delikate og komplekse, og har intrikate smaksnyanser som erfarne cuppere klarer å plukke opp på. Dette vil blant annet kunne gi innsikt i hvordan teens smaksprofil vil utvikle seg over tid etter hvert som den modnes. Gjennom dette kan cupperne evaluere om tebladene er av tilfredsstillende kvalitet. Cupping er derfor en viktig fase når det kommer til produksjon og salg av spesialte.

Slik cupper man te

For kaffe finnes det helt klare retningslinjer og standarder for hvordan en cupping skal foregå. Dessverre finnes ikke det samme for te. Likevel finnes det visse fremgangsmåter som er akseptert i bransjen, og som i stor grad brukes av profesjonelle cuppere.  

1. Visuell inspeksjon

En cupping bør alltid begynne med en undersøkelse av hvordan tebladene ser ut. Hvilken størrelse har bladene? Hvilken farge? Og hvordan er teksturen? Alt dette har noe å si om teens kvalitet. Gamle og falmede blader er for eksempel et tegn på lav kvalitet.

Det er også viktig at tebladene har riktig «vridning». Dette legger nemlig til rette for oksidasjonsprosessen, som er den prosessen som gjør at tebladene blir brune og utvikler spesifikke smaks- og aromaspektre.

2. Brygging

En viktig del av cuppingen er selvsagt selve tebryggingen. Her gjelder det å bruke vann av høy kvalitet, slik at det ikke påvirker tesmaken. Aller helst bør vannet være tilsatt ekstra oksygen, og eventuelle mineraler bør være fjernet.

I tillegg er det selvfølgelig viktig å brygge teen på riktig måte. Ulike tetyper krever ulike vanntemperaturer og trekketider, så her gjelder det å være nøye. Selv om forbrukere bruker ulike temperaturer og trekketider når de brygger te, er det svært viktig for en cupper å være konsekvent. Slik blir eventuelle smaksforskjeller er på grunn av tebladene, og ikke et resultat av selve bryggingen.

Man bør også notere seg hvordan teen ser ut når den er ferdigbrygget. Nybrygget te skal ha rik og tydelig farge, og den skal være fullstendig uten grums. Man bør også undersøke tebladene, og notere seg tekstur, farge og aroma. Blir tebladene myke og får en vegetabilsk lukt, er dette et tegn på høy kvalitet.

3. Sensorisk evaluering

Og sist, men ikke minst: En cupping avsluttes med å smake på teen. Man bør først lukte på teen, og notere seg hvordan teens aroma er. Hvilke noter plukker man opp?

Deretter er det tid for selve smakingen. Dette gjøres ved å slurpe høylytt på teen; det høres kanskje ikke spesielt delikat ut, men denne fremgangsmåten sørger for at teen sprer seg helt til baksiden av tungen. På denne måten vil man kunne kjenne de ulike smakene i teen, og vil kunne avgjøre om teen er søt, bitter, syrlig eller umami.

I tillegg bør man notere seg teens munnfølelse, inkludert body og friskhet. Hvordan føles teen i munnen? Føles den «tynn» eller «tykk»? Hvilken effekt har den i munnen, og hvor lang er ettersmaken? Friske teer oppleves gjerne «livlig», mens mangel på friskhet kan signalisere at teen er gammel.

Cupping som hobby

Noe av det viktigste man kan gjøre dersom man ønsker å drive med cupping som hobby, er rett og slett å øve mye. Øv deg på å brygge te, øv deg på å smake på den, og noter ned de ulike observasjonene du har. På denne måten blir det enklere å sammenligne ulike teer.

Og husk: Jo mer man øver, jo flinkere vil man bli, og jo enklere vil det være å gjenkjenne ulike smaks- og aromaspektre i teen, samt oppdage de mange nyansene som finnes. Dette vil også kunne gjøre teopplevelsen bedre! 

Alle foto: Colourbox.com