En kvinne heller vann oppi en tekanne

7 tips for å brygge bedre te

Å brygge god te behøver ikke være hokuspokus!
En tekanne står på en skjærefjøl i tre

Noe av det deiligste som finnes, er å sette seg ned med en kopp te etter en lang dag. Det er imidlertid lite som er like skuffende som å ta en slurk av teen og kjenne at den ikke smaker optimalt. Alle fortjener tross alt perfekt brygget te – og det vil du få med våre tips!

Det kan være mange grunner til at teen ikke blir så god som man hadde håpet. Følger du våre 7 tips, vil du imidlertid være godt på vei til å brygge bedre te.

1: Forvarm koppen/tekannen

Ulike typer te krever ulike temperaturer for optimal ekstraksjon. Det er derfor viktig å forvarme bryggeutstyret, slik at temperaturen ikke synker mer enn nødvendig i løpet av trekketiden. Dette vil nemlig kunne gi et smakløst brygg.

2: Bruk en kjøkkenvekt

For at teen skal bli så god som mulig, er det viktig å bruke riktig mengde teblader. Den beste måten å gjøre dette på, er å bruke en digital kjøkkenvekt som viser desimaler. Ulike tetyper har nemlig ulikt volum, avhengig av størrelsen på tebladene, og resultatet vil derfor kunne bli varierende hvis man bruker en teskje til å måle.

3: Bruk friskt vann

Te består tross alt av hovedsakelig vann, så det er svært viktig å bruke friskt vann! La gjerne vannet renne en stund før du bruker det, og bruk aldri vann som allerede er kokt opp. Vannet mister nemlig oksygen når det kokes opp, og koker man det opp flere ganger, vil teen kunne smake ‘flatt’.

Nybrygget te helles fra en svart tekanne oppi en kopp

4: Bruk riktig temperatur

Dette er svært viktig; det er nemlig ikke likegyldig hvilken temperatur vannet har. Ulike teer krever ulike temperaturer, og mens svarte teer ofte kan brygges med kokende vann, krever grønn te vesentlig lavere temperaturer. Undersøk derfor hvilken temperatur vannet skal ha for den spesifikke teen du skal lage. Et godt tips kan være å investere i en vannkoker med termometer.

5: Bruk en stor nok tesil

Dette er spesielt viktig når man brygger mye te, eller hvis tebladene er store. Dersom tesilen er for liten, vil nemlig ikke tebladene ha mulighet til å utvide seg nok til at alle smakene klarer å bli ekstrahert. Sørg derfor for å bruke en tesil som er stor nok for mengden te som skal brygges.

6: Følg med på trekketiden

Ulike tetyper krever ulik trekketid. Finn derfor den riktige trekketiden for den teen du skal lage. Det kan også være lurt å ta en titt på tebladenes størrelse; jo større bladene er, jo lengre trekketid er nødvendig for at alle smakene skal klare å ekstraheres fra dem. Et godt tips er å bruke en tidtaker, slik at du vet nøyaktig hvor lang tid som har gått.

7: Bruk rent utstyr

Te kan sette usmak i bryggeutstyret, og det er derfor viktig å rengjøre utstyret ordentlig med jevne mellomrom. Hvis ikke kan man ende opp med et brygg som ikke smaker godt. Dersom du drikker svært mye te, kan det være fornuftig å investere i ulike tekanner for ulike tetyper.

Alle foto: Colourbox.com