En tesil med svart te ligger foran en svart tekanne

Bryggeguide: Slik brygger du svart te

Alt du trenger å vite for å brygge svart te.
Svart te ligger og trekker i vann i små tekopper

Svart te har en kraftig smaksprofil med mye fylde. På grunn av den kraftige smaken passer svart te ypperlig med både melk, sukker og andre tilsetninger.

Svart te er den mest oksiderte tetypen vi har. Det er oksidasjonsprosessen som gjør at tebladene utvikler smak og aroma, og det er også denne prosessen som gjør at bladene blir mørke. På grunn av dette bør man trekke svart te i varmere temperaturer og med en lengre trekketid.

Mengde, temperatur og trekketid for svart te

Et godt utgangspunkt er å bruke 10 gram te per liter vann, en vanntemperatur på 95º–100ºC og en trekketid på 5 minutter. Nøyaktig hvilke temperaturer og trekketider man skal bruke, avhenger imidlertid av hva slags svart te man lager.

Darjeeling

Darjeeling skiller seg ut fra en del annen svart te ved at den ikke er fullstendig oksidert. Dersom man bruker kokende vann, vil teen derfor kunne bli svært bitter. Det er noe variasjon mellom ulike Darjeeling-teer, men et godt utgangspunkt er å bruke en temperatur på mellom 85º og 90ºC. La teen trekke i ca. 3 minutter.

Assam

Assam-te er en veldig kraftig og maltet te. Selv om den kan være noe bitter, har den også god sødme og kan ha toner av sjokolade. Det gjør den perfekt til å drikke med melk! Bruk en temperatur på mellom 90º og 95ºC, og la teen trekke i 3–5 minutter.

Ceylon

Ceylon-te minner om Assam i smak, men best resultat får man hvis man brygger den på omtrent samme måte som Darjeeling. Vannet bør være på mellom 85º og 90ºC, og trekketiden på 3 minutter.

Yunnan

Yunnan er en søtere og mindre bitter te enn andre svarte teer. Den tåler derfor høyere temperaturer, gjerne mellom 90º og 96ºC. Trekketiden bør være på 2–3 minutter.

English Breakfast og Earl Grey

Både English Breakfast og Earl Grey tåler svært høye temperaturer. Bruk gjerne vann på mellom 96º og 100ºC for English Breakfast, og rundt 98ºC for Earl Grey. Begge teene skal trekke i 3–5 minutter.

Kilde: simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com