En svart tekanne står og brygger pu'erh-te

Bryggeguide: Slik brygger du pu’erh-te

Fermentert te på sitt beste.
Pu'erh-te ligger på et bambusunderlag

Pu’erh, også skrevet pu’er, er en helt unik tetype. Den lages nemlig ved å fermentere tebladene etter innhøsting!

Fermenteringsprosessen gjør at pu’erh-te får en helt unik smaksprofil. Tebladene kan fermenteres i alt fra noen få dager til flere tiår. Dette gjør at teen har en svært kraftig og unik smaksprofil, og i én kopp kan det finnes hundrevis av subtile smaksnoter.

Såkalt moden pu’erh-te er svært enkel å brygge. Teen inneholder nemlig ingen bitterhet, og det er derfor nesten umulig å overekstrahere den. Den egner seg derfor både til vestlig og østlig bryggemetode. Skal man lage rå pu’erh-te, er det imidlertid anbefalt å bruke den østlige bryggemetoden.

Pu’erh med vestlig bryggemetode

Et godt utgangspunkt er å bruke 1 flat ts med teblader per kopp. Dette gjelder imidlertid kun dersom teen består av løse teblader. Er teen komprimert i såkalte ‘kaker’, bør du benytte den østlige bryggemetoden.

Tebladene skal først skylles med varmt vann. Dette gjøres ved å la tebladene trekke i varmt vann i 10–20 sekunder. Deretter slås dette vannet ut.

Temperaturen på vannet bør være på 100ºC, og trekketiden bør være på mellom 3 og 5 minutter. Moden pu’erh blir imidlertid ikke bitter uansett hvor lenge den trekker, så selv om du glemmer deg bort og lar teen trekke i flere timer, vil den ikke bli overekstrahert.

Pu’erh med østlig bryggemetode

Skal du lage rå pu’erh-te, eller te som er komprimert, bør du benytte den østlige bryggemetoden. Disse variantene kan nemlig fort bli overekstraherte og bitre.

Bruk omtrent 5 gram te per dl vann. Vannet bør ha en temperatur på mellom 95ºC og 99ºC. Følg ellers vår bryggeguide som tar for seg hvordan man brygger te med gongfu-metoden. Teen kan brukes minst 5–10 ganger, men dersom den er av høy kvalitet, kan du få så mye som 20 gode kopper med te.

Kilde: simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com