Oolong-te i løsvekt ligger på et underlag ved siden av en glasskanne

Bryggeguide: Slik brygger du Oolong-te

En enkel bryggeguide for å lage Oolong-te.
En treskje med Oolong-te ligger på et bord

Oolong er en slags mellomting mellom grønn og svart te. Mens grønn te ikke er oksidert og svart te er helt oksidert, har Oolong et oksidasjonsnivå på mellom 8 og 85 prosent. De lysere variantene minner derfor om grønn te, mens de mørke minner om svart te.

Det er altså stor variasjon mellom ulike Oolong-typer. Noen typer er veldig enkle å brygge, mens andre krever mye tålmodighet og kunnskap; noen bør ikke trekke i mer enn 10 sekunder, mens andre kan ha en trekketid på 8 minutter. Det betyr at man må justere bryggeoppskriften etter hva slags Oolong-te man skal lage.

Mengde, temperatur og trekketid for Oolong-te

Et godt utgangspunkt for Oolong-te er 25 gram te per liter vann. Mens temperaturen for lyse varianter bør være på mellom 75º og 80ºC, krever mørke varianter en temperatur på mellom 85º og 95ºC. Ved disse temperaturene er trekketiden på begge variantene 2–3 minutter.

Mesteparten av Oolong-te tåler også å brygges med tilnærmet kokende vann, så lenge man holder trekketiden kort – under 1 minutt. Da kan gjerne mengden te som brukes økes til opptil 50–60 gram te per liter vann. Det er mulig å brygge te på tebladene 5–10 ganger, og for hver brygging kan du øke trekketiden med 10–15 sekunder.

Mange Oolong-teer kommer i små baller eller er rullet sammen. Det beste er derfor å trekke teen direkte i koppen eller i en liten tekanne, og droppe tesilen. Tesiler vil nemlig ikke gi tebladene muligheten til å åpne seg fullstendig. Det er heller ikke nødvendig å sile bort tebladene, ettersom de er så store at det ikke er noen fare for at man drikker dem.

Kilder: eco-cha.com, simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com