To glass med iste står ved siden av oppkuttet fersken

Bryggeguide: Slik lager du iste!

En forfriskende og tørsteslukkende drikk.
To glass med iste står på en trefjøl

Det er lite som slår et glass med deilig iste på en varm sommerdag. Heldigvis er det svært enkelt å lage!

Det finnes flere fremgangsmåter for å lage iste, som alle gir litt ulike smaksprofiler. Prøv derfor gjerne de ulike oppskriftene for å finne ut hvilken som er din favoritt! Den ferdige isteen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil én uke, så du kan gjerne lage en større mengde, slik at du nyte et glass når enn du måtte ønske det.

Klikk på følgende lenker for å hoppe direkte til oppskriftene:

Hva er forskjellen på varmbrygget og kaldbrygget iste?

Før vi ser nærmere på de ulike oppskriftene, kan det være greit å redegjøre for de to ulike variantene av iste som finnes, nemlig varmbrygget og kaldbrygget iste.

Varmbrygget iste er når man brygger teen varm, og deretter avkjøler den raskt ved hjelp av isbiter. Dette gjør at teen får det samme smaksprofil som varm te. Det varme vannet gjør også at smakene ekstraherer raskt fra tebladene, så denne fremgangsmåten er derfor den raskeste.

Kaldbrygget iste er når man brygger teen med kaldt vann. Her putter man teblader og vann i en mugge, og setter i kjøleskapet. Siden vannet er kaldt, bruker det mye lengre tid på å ekstrahere smakene fra tebladene. Teen må derfor trekke i 3–24 timer, avhengig av hva slags te man lager og hvor sterk man ønsker at den skal være. Det kalde vannet gjør at teen får en mildere og mindre bitter smaksprofil.

To glass med iste står på en kjøkkenbenk ved siden av noen sitroner

Varmbrygget iste (iste à la Stephen Twining)

Varmbrygget iste er nok den vanligste fremgangsmåten, og det er også den raskeste metoden.

Da vi var på besøk i flaggskipbutikken til Twinings i London, deltok vi på en tesmaking med selveste Stephen Twining. Han kunne fortelle oss at han elsker iste, og hans oppskrift er svært enkel.
– Brygg teen på vanlig måte, men lag den dobbelt så sterk som du pleier. Deretter tilsetter du isbiter som tilsvarer resterende mengde vann, sa han.

Han hadde også et annet godt tips: å lage isbiter av ferdigbrygget te. Da kan man nemlig brygge teen på helt vanlig måte, og kjøle den ned med disse isbitene.
– Det geniale med å gjøre det på den måten, er at teen ikke vannes ut, sa Twining.

Dette er altså to ulike fremgangsmåter som gir omtrent samme resultat. Hvor mye te man skal bruke, hvilken temperatur vannet skal ha og hvor lang trekketiden skal være, avhenger av hva slags te du skal lage. Se gjerne våre bryggeguider!

Solbrygget iste

Solbrygging er en gammel fremgangsmåte. Denne metoden går enkelt og greit ut på å putte te i en mugge med vann, og sette muggen i sola. Deretter lar man teen trekke i solskinnet i løpet av dagen. Når den er ferdigbrygget, setter man muggen i kjøleskapet. Denne fremgangsmåten blir altså en slags mellomting mellom varmbrygget og kaldbrygget iste.

Oppskrift

Hell 1 liter vann og 2 ss teblader (eventuelt 4 teposer) i en glassmugge med lokk. Sett i sola, og la trekke hele dagen. Når teen er ferdigtrukket, siler du bort bladene og setter teen i kjøleskapet.

Kaldbrygget iste

Når man lager kaldbrygget te, må man bruke en større mengde teblader enn man gjør ved varmbrygget te. Dette er den enkleste måten å lage iste på, men metoden krever at du tilbereder isteen dagen i forveien.

Oppskrift

Hell 1 liter vann og 2–3 ss teblader (eventuelt 4–5 teposer) i en glassmugge med lokk. Sett i kjøleskapet i 3–24 timer. Når teen er ferdigtrukket, siler du bort bladene.

Hvor lenge teen skal trekke, avhenger av hva slags te som brukes og hvor kraftig smaksprofil man ønsker.

  • Svart te: minst 12 timer
  • Grønn te: 3–6 timer
  • Oolong-te: minst 12 timer
  • Hvit te: minst 6 timer
  • Urtete: minst 12 timer

Alle foto: Colourbox.com