Grønn te ligger og trekker oppi en hvit tekanne

Bryggeguide: Slik brygger du grønn te

Alt du trenger å vite om å brygge grønn te.
En brun tekanne står på et bord ved siden av to kopper med grønn te

Grønn te har en lys og mild smaksprofil. Denne teen er ikke oksidert, noe som betyr den beholder den vegetabilske smaken i bladene. Det er derfor ikke uvanlig at grønne teer har smaksnoter av friskt gress, vårerter og ristede hasselnøtter.

Ettersom grønn te ikke er oksidert, må man være ganske forsiktig når man brygger den, slik at den ikke blir overekstrahert og bitter. Det betyr at man bør bruke relativt lave temperaturer og en kort trekketid.

Mengde, temperatur og trekketid for grønn te

Et godt utgangspunkt er å bruke 10 gram grønn te per liter vann. Man kan imidlertid øke dosen opp til 30 gram dersom man ønsker en sterkere te.

Temperaturen på vannet bør være på mellom 70º og 80ºC, og trekketiden bør være på mellom 45 sekunder og 1 minutt. Noen grønne teer er imidlertid mer delikate enn andre, så man bør tilpasse bryggeoppskriften etter hva slags te man skal lage.

Japansk sencha

Sencha er nok den mest populære av Japans grønne teer. Den har en svært vegetabilsk smak med mye friskhet og en lett sødme. Det er dessverre enkelt å overekstrahere den, og da vil den bli svært bitter. Bruk derfor ikke høyere temperatur enn 80ºC, og la trekketiden være på under 30 sekunder. Eventuelt kan man bruke en temperatur på 70ºC, og øke trekketiden til 1–2 minutter. 

Grønne teer fra Kina

Typisk kinesisk grønn te tåler litt lengre trekketid enn japansk sencha. Bruk vann som har en temperatur på 80ºC, og la teen trekke i ca. 2 minutter.

Grønne teer fra India og Sri Lanka

Grønne teer fra India og Sri Lanka oppfører seg litt annerledes enn kinesiske og japanske teer; vannet bør ha en temperatur på omtrent 75ºC, og teen bør trekke i 2 minutter.

Hojicha

Hojicha er en ristet grønn te fra Japan. Den har mindre koffein og aminosyrer enn andre grønne teer, og den tåler derfor høyere temperaturer og lengre trekketider. Vannet kan fint være mellom 80º og 90ºC, og teen kan trekke i 1–3 minutter.

Jasmin

Grønn jasminte er gjerne ganske kraftig. Vannet bør derfor ha en temperatur på 80ºC, og teen bør trekkes i 1–3 minutter.

Kilde: simplelooseleaf.com

Alle foto: Colourbox.com