En gaiwan med teblader står ved siden av tre tekopper

Bryggeguide: Slik brygger du te på gongfu-metoden

Å brygge te på gongfu-metoden har aldri vært enklere.
En person heller te fra en gaiwan oppi to kopper

Gongfu-te, eller gongfu-cha, er en østlig bryggemetode hvor man bruker mye teblader, relativt lite vann og svært korte trekketider. Denne bryggemetoden gir en helt unik teopplevelse, og mange teentusiaster sverger derfor til denne bryggemetoden når de skal drikke te.

Gongfu ble tradisjonelt kun brukt i teproduserende land, hvor de historisk har hatt stor tilgang til te. Bryggemetoden har imidlertid blitt stadig mer populær også i resten av verden. I denne artikkelen får du all informasjonen du trenger for å brygge te med gongfu-metoden!

Hva gjør gongfu så spesielt?

Gongfu-cha kalles også for kinesisk teseremoni, og er en mildt ritualisert måte å brygge te på. Tradisjonelt brukes såkalte yixing-tekanner laget av yixing-leire. Disse går tilbake helt til 1400-tallet. Det viktigste er imidlertid at man bruker en liten tekanne som rommer mellom 100 og 250 ml – gjerne en såkalt gaiwan, som er en liten kopp med lokk beregnet for gongfu.

Det som skiller gongfu-te fra den vestlige bryggemetoden, er at man bruker mer teblader og kortere trekketider. Et annet viktig poeng med gongfu er at man bruker tebladene mange ganger – enkelte tetyper kan brukes opptil 15 ganger. For hver gang man gjenbruker tebladene, vil smaksprofilen til teen forandre seg. Gongfu gir altså en helt unik teopplevelse, som lar deg smake alle de ulike nyansene til teen.

En person serverer te på ekte kinesisk vis

Slik brygger du te med gongfu-metoden

Selv om gongfu kanskje høres litt komplisert ut, behøver man ikke så mye utstyr før man kan komme i gang med denne bryggemetoden. Det første man trenger, er som sagt en gaiwan eller en liten kanne. Deretter trenger man selvfølgelig noen små tekopper.

I tillegg trenger man en såkalt Gong Dao Bei, bokstavelig talt en «rettferdighetsmugge», som man skal helle teen oppi før den serveres. Dette kan imidlertid være et helt vanlig glass. Årsaken til at man har dette ekstra steget, er at all teen som serveres skal ha samme trekketid. Ved gongfu er det nemlig svært små marginer, ettersom trekketiden er så kort; dersom man skal servere flere kopper te, vil det kunne være stor forskjell på første og siste kopp. Ved å helle teen i ‘rettferdighetsmuggen’, og deretter oppi tekoppene, unngår man dette.

Siden trekketiden er så kort, er det også svært viktig å bruke riktig mengde te og riktig temperatur på vannet. Et godt utgangspunkt er å følge skjemaet nedenfor. Deretter kan du gjøre justeringer basert på spesifikke tetyper og egne smakspreferanser.

Tetype

Vann-temperatur

Mengde te (gram/dl)

Første brygging (sekunder)

Ytterligere brygginger (sekunder)

Gjennom-snittlig antall brygginger

Hvit

85ºC

4

10

+ 10

6

Grønn

80ºC

4

10

+ 5

6

Oolong

95ºC

6–8

20

+ 5

8

Svart

95ºC

5

15

+ 5

8

Fermentert (pu’erh)

95–99ºC

5

10

+ 5

15

Fremgangsmåte

  1. Ta frem alt utstyret du trenger, mål opp riktig mengde te og kok opp vann til riktig temperatur.
  2. Hell varmt vann i gaiwanen/tekannen, ‘rettferdighetsmuggen’ og tekoppene. Dette gjøres for å skylle og forvarme dem. Hell ut dette vannet igjen.
  3. Hell tebladene i gaiwanen. Siden gaiwanen er varm, vil teen begynne å dufte herlig!
  4. Skyll teen ved å helle vann (med riktig temperatur) oppi kannen til vannet så vidt dekker tebladene. Dette gjøres for å fjerne eventuelle småpartikler. Deretter heller du ut dette igjen.
  5. Hell riktig mengde vann oppi tekannen. La teen trekke i 10–20 sekunder, avhengig av hva slags te du brygger.
  6. Hell teen oppi ‘rettferdighetsmuggen’. Hell eventuelt teen gjennom en sil for å unngå at det følger med teblader.
  7. Hell teen fra rettferdighetsmuggen oppi tekoppene, og nyt umiddelbart!
  8. Gjenta prosessen så mange ganger du ønsker. Enkelte tetyper kan som sagt brukes opptil 15 ganger. For hver brygging legger du til 5–10 sekunder på trekketiden. Her vil du kunne oppleve at teens smaksprofil endrer seg vesentlig mellom de ulike bryggingene!

Kilder: teahousesantafe.com, thechineseteashop.com

Alle foto: Colourbox.com